Összesen 13 neves tudós felhívást jelentett meg a német Zeit című napilapban egy felhívást, amelynek célja, hogy rábírja a politikai döntéshozókat az általuk helyesnek vélt stratégiára a Covid-19 elleni küzdelemben - írja a Handelsblatt. A német tudósok felhívása része annak a már korábban elindított kezdeményezésnek, amely a ZeroCovid nevet kapta, s amely Európa egészére követel hasonló lépéseket.

A stratégia lényege az lenne, hogy egy 3-5 hetes, nagyon agresszív és kemény lezárással ha nem is nullára, de legalább annyira, amennyire csak lehet visszaszorítani a fertőzöttek számát az országban. Majd ezután a mozgási jogok helyi korlátozásával, szigorú karantén intézkedésekkel, tömeges teszteléssel helyi szinten megelőzni azt, hogy a vírus visszatérjen. Ha valahol pedig újra felütné a fejét a járvány, akkor ott helyi lezárást kéne életbe léptetni. Úgy vélik, hogy ezzel az emberek többségének az élete az első durva lezárási időszakot követően végre visszatérhetne a normális kerékvágásba.

Ázsiai minta

A stratégia mintaképe természetesen az Ázsiában és Ausztráliában alkalmazott stratégia lenne. Amint a lap írja, Melbourne-ben például így jártak el, s ennek köszönhetően a város továbbra is gyakorlatilag koronavírus mentes. A kiáltvány aláírói emlékeztetnek, Németországnak nyáron már sikerült a fertőzések számát egy nagyon alacsony szintre leszorítania. Ez az érték akkor egészen heti 2,5-re csökkent 100 ezer lakosonként a tavaszi lezárás után, ami azt mutatja, hogy nem lehetetlen a feladat. Ráadásul ha világos cél lebeg a lakosság szeme előtt, akkor talán ez megfelelő motivációt adhat a lezárások utáni normális élet ígéretével együtt.

A ZeroCovid kezdeményezést még decemberben tette közé 300 tudós a Lancet című tudományos lapban, a közösségi médiában keringő változatát eddig 50 ezren írták alá. Ez a csoport az esetszámot 10 alá csökkentené, amihez véleményük szerint az lenne szükséges, hogy az Európai Unió tagállamai szinkronizált lezárást hajtsanak végre. Az egyes országok ugyanis egyedül csak szigorú határzárral lennének erre képesek.

Mindez a brit mutáció miatt

Azt, hogy a német csoport már a nulla esetszámot tűzte ki célul az új, fertőzőbb B1.1.7-es mutációnak tudható be. Mint írják, a járványügyi helyzet a brit vírusvariáns miatt még kiélezettebbé vált, s emiatt az egészségügyi rendszerben ismét fennáll a túlterheltség kialakulásának veszélye. Emiatt gyors és határozott lépésekkel azonnal a lehető legalacsonyabb szintre kell leszorítani az esetszámokat. A lap szerint a kiáltványt hétfőn Angela Merkel német kancellár hivatalával és a német szövetségi államok miniszterelnökeivel is ismertették.

A tudóscsoport véleménye szerint nem lehetséges más módon a veszélyeztetett csoportokat védelmezni, ugyanis kor és előzetes betegségek alapján oda tartozik a lakosság 40 százaléka. Ráadásul szerintük a fiatalabb korosztályokat is veszélyezteti a megbetegedés és annak súlyos következményei. Szerintük az csak egy legenda, hogy a gazdasági károk alacsonyabbak, ha megtanulunk együtt élni a vírussal, az elhúzódó pandémia költségei jóval magasabbak.

A koncepció egyelőre nem talált meghallgatásra a német kormánynál, a Handelsblatt értesülései szerint a kezdeményezésben foglaltak nem szerepeltek a napirenden azon az egyeztetésen, amelyet a kancellári hivatal tartott a szövetségi kormányok vezetőivel. Ott azt tűzték ki célul, hogy a heti új fertőzések száma 50 alá csökkenjen 100 ezer lakosonként. Ennek elérése érdekében a lezárásokat egészen február 15-ig tervezik meghosszabbítani.