A The Lancet Infectious Diseases című folyóiratban ismertetett kínai tanulmány kimutatta, hogy a Sinopharm vakcina két adagja után az omikron egyes alváltozatai ellen az antitestek nagy része nem volt kimutatható, és az emlékeztető oltás csak részben állította vissza őket.

A tanulmányt azért készítették el, mert Kína továbbra is fenntartja a "nulla Covid politikát", amelynek célja a járványkitörések megelőzése vagy annak felszámolása. 

 A BBIBP-CorV nevű vakcina egyike a Kínában engedélyezett két Sinopharm Covid-oltásnak, és egyben ez a "fő oltás", amelyet az állami tulajdonú cég exportál - írja a Reuters.

A tanulmány szerint a BBIBP-CorV vakcinából két adagot kapott 25 személy esetében a "semlegeítő aktivitás" - az olyan alváltozatokkal szemben, mint a BA.2.12.1 és a BA.4/BA.5 - nem vagy csak minimálisan volt kimutatható.

Az említett alváltozatokkal szembeni aktivitást csak a kétadagos készítmény után emlékeztető oltást kapó alanyok 24-48 százalékánál figyelték meg a kutatók.

Az arány némileg javult azoknál, akik a Chongqing Zhifei Biological Products egy másik, Kínában engedélyezett oltóanyag harmadik injekcióját kapták - írja a portál.