Az Európai Bizottság megállapodott a Pfizer-BioNTech vakcinagyártóval arról, hogy még március vége előtt négymillió adag oltóanyagot bocsát a tagállamok rendelkezésére - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán.

Az oltóanyagok leszállítására a már lekötött oltóanyag-mennyiségek mellett kerül sor, és ezeket a vakcinákat elsősorban a határmenti régiókban vetik be, hogy az áruk és személyek szabad mozgása biztosított legyen - tette hozzá a Bizottság elnöke.

A Bizottság közleményében rámutat, hogy bár az EU egészében csökken a halálesetek száma, EU-szerte számos koronavírus-gócpont alakult ki az újabb, fertőzőbb variánsok terjedése miatt, amelyekkel szemben a Pfizer-BioNTech vakcinája rendkívül hatékonynak bizonyult. A brüsszeli testület a gócpontok között egyebek mellett az ausztriai Tirolt, a franciaországi Nizzát és Moselle-t, az olaszországi Bolzanót, valamint Bajorország és Szászország egyes részeit említi, de a Bizottság közleményében megjegyzi, hogy számos más tagállamban is megugrott a fertőzések és a kórházi kezelésre szorulók száma az elmúlt hetekben, aminek következtében a tagállamok szigorú intézkedéseket fogadtak el, sőt bizonyos esetekben ismét bevezették a határellenőrzést.

A tagállamok összesen négymillió adagot vásárolhatnak meg, népességük arányához mérten. Ezeket a vakcinákat még márciusban leszállítják, a tagállamok és a BioNTech-Pfizer által elfogadott szállítási ütemtervben már lekötött oltóanyag-mennyiségek mellett.

Újabb oltóanyag kaphat engedélyt

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője az Európai Bizottság és az Európai Parlament közötti vakcinaügyi egyeztető csoport első, zártkörű ülésén elhangzottakra hivatkozva azt írta lapunknak is eljuttatott közleményében, hogy értesülései szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) holnap ideiglenes engedélyt fog kiadni a Johnson&Johnson vakcinájára is, amivel bővülhet az EU-ban engedélyezett oltóanyagok palettája. Az MSZP politikusa szerint az amerikai gyártó 55 millió vakcina leszállítását vállalta a következő három hónapra, amiből Magyarországnak 1,2 millió oltóanyag jár. Ez - mivel egydózisú oltásról van szó - 1,2 millió magyar ember beoltását teszi lehetővé.

Ujhelyi az Európai Bizottság tájékoztatása alapján azt mondta, az uniós vakcinák leszállítása felgyorsul a következő időszakban: januárban 14 millió, februárban 28 millió, márciusban 60,7 millió uniós vakcinát osztottak, illetve osztanak szét az EU-ban, áprilistól pedig már havi 100 millió feletti mennyiséget. A szocialista politikus szerint ez az uniós támogatással létrejött gyártói kapacitások sikeres megnövelésének köszönhető, jelenleg már 35 gyárban zajlik az uniós oltóanyagok készítése.

Gondok lehetnek az orosz vakcinaszállítmányokkal

Az MSZP politikusa szerint az Európai Bizottság illetékes biztosa az orosz Szputnyik vakcinával kapcsolatban az ülésen azt mondta, hogy bár az oltóanyag hatósági ellenőrzése már zajlik, de a későbbi szállításokkal is bajok lehetnek, miután az oroszok jelezték Brüsszelnek, hogy uniós segítséget kérnének a gyártókapacitás növeléséhez.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.