Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államokban működő üzleti szakmai szervezetek, köztük a gyógyszeripar lobbistái arra biztatják a Biden-adminisztrációt, hogy álljon ellen a feltörekvő országok követelésének, miszerint fel kellene függeszteni a szerzői jogok védelmének érvényesítését a koronavírus-vakcinákkal kapcsolatban – adta hírül a Financial Times. Az intézkedés lényege az lenne, hogy a világ bármely országa ideiglenesen figyelmen kívül hagyhatná a koronavírussal kapcsolatos egészségügyi termékek szabadalmi védettségét.

Az ötletet India és Dél-Afrika vezette elő a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretein belül még tavaly októberben. Ezt követően hamarosan további közel hatvan ország csatlakozott a kezdeményezéshez. Ugyanakkor az amerikai Kereskedelmi Kamara, a USA gyógyászati kutatásokkal és gyártással foglalkozó szervezete (Pharmaceutical Research and Manufacturers of America), illetve más üzleti szervezetek úgy vélik, gondokat okozna, ha az amerikai cégek lemondanának a szellemi jogaikról. Szerintük, a kezdeményezést támogató országok nem tudják bizonyítékokkal alátámasztani, hogy ez segítené közegészségügyi helyzetük javítását.

Zavaros lenne

Ez a jogfeladás túlságosan általános, és ezért zavaros lenne – érvelnek az vállalatokat képviselő érdekvédő szervezetek. Azt jelentené ugyanis, hogy megszüntetnék a szabadalmi, ipari tervezési, copyright, illetve az üzleti titkokat védő szabályokat minden olyan termékkel és szolgáltatással kapcsolatban, amely a koronavírus-betegséghez köthető. Az USA, az EU-val és Svájccal együtt korábban ellenezte ezeknek a védettségeknek a feladását, ám nem szűnt meg a rájuk nehezedő nyomás ezzel kapcsolatban.

Adam Hodge, az amerikai kereskedelmi képviselet hivatalának szóvivője a napokban azt mondta, hogy az Egyesült Államok kormányának legfőbb célja jelenleg a pandémia megfékezése az egész világon. Részeként annak, hogy az új amerikai vezetés újjá akarja építeni az USA korábbi szövetségi rendszerét, Washington összehangolja lépéseit partnereivel abban, hogy felmérjék, milyen hatással és hatékonysággal járhat egy-egy intézkedés az emberi életek megmentésében – fogalmazott nem kevésbé zavarosan, mint amilyen következményei a jogfeladásnak lehetnének.

Lobbizók lobbizók ellen

Március elején számos demokrata törvényhozó arra biztatta a Biden-adminisztrációt, hogy támogassa a koronavírus elleni szerekkel kapcsolatos szerzői jogok ideiglenes felfüggesztését. Arra gondolhattak, hogy nem jön jól az országuknak az ezzel kapcsolatos vita a Kereskedelmi Világszervezetben. Az ugyanis azokról az aggodalmakról szól, miszerint a gazdag államok sokkal gyorsabban olthatják be a lakosságukat, mint a feltörekvő országok, amelyeknek gondot okoz, hogy beszerezzék a vakcinákból a szükséges mennyiséget.

Vállalati szakmai szervezetek és kereskedelmi szakértők azzal érvelnek, hogy nem a szabadalmak védelme jelenti az akadályt az ellátásban, hanem az, hogy a készítmények gyártási kapacitásának növeléséhez időre van szükség. Ezért aztán a szakmai szervezetek ebben ajánlanak együttműködést az amerikai kormánynak.