Az AstraZeneca hosszú hatású antitest kombinációja (AZD7442) a placebóhoz képest a felére  csökkentette a súlyos Covid-19 megbetegedés vagy a halálozás előfordulását a kórházban nem fekvő, enyhe és közepesen súlyos tünetekkel járó betegeknél a III. fázisú vizsgálatok szerint.

A TACKLE vizsgálatba bevont résztvevők 90 százaléka olyan populációkból került ki, akiknél magas a súlyos megbetegedés előrehaladásának kockázata, beleértve a társbetegségekkel küzdőket is.

A vizsgálat sikeresen teljesítette az elsődleges végpontot: az injekció formájában adott 600 mg AZD7442 dózis 50 százalékkal csökkentette a súlyos Covid-19 vagy (bármilyen okból bekövetkező) halálozás kockázatát a placebóhoz képest azoknál a járóbetegeknél, akiknél a tünetek hét vagy annál kevesebb napja jelentkeztek - áll a gyártó közleményében.

A vizsgálat kimutatta, hogy a készítmény a tünetek megjelenésétől számított öt napon belül kezelt résztvevők esetében a placebóhoz képest 67 százalékkal csökkentette a súlyos Covid-19 vagy (bármilyen okból bekövetkező) halálozás kockázatát.

Az injekció formájában könnyen beadható AZD7442 az első olyan hosszú hatású antitest készítmény, amelynek III. fázisú adatai a Covid-19 megelőzésében és kezelésében egyaránt előnyösnek bizonyultak.

Hugh Montgomery, a University College London intenzív terápiás professzora és a TACKLE vizsgálatvezetője elmondta: „A súlyos Covid-19 fertőzések folyamatos előfordulása miatt világszerte nagy szükség van olyan új terápiákra, mint az AZD7442, amelyek megvédhetik a veszélyeztetett népességcsoportokat a Covid-19 fertőzéstől, és segíthetnek megelőzni a súlyos betegség kialakulását. Ezek a pozitív eredmények azt mutatják, hogy az AZD7442 fontos szerepet játszhat a súlyos világjárvány elleni küzdelemben.”

Mene Pangalos, a BioPharmaceuticals kutatás-fejlesztésért felelős ügyvezető alelnöke elmondta: „Az AZD7442, a hosszú hatású antitest-kombinációnk ezen fontos eredményei tovább bővítik a Covid-19 megelőzésében és kezelésében alkalmazott terápia egyre növekvő bizonyítékainak körét. Az antitesttel történő korai beavatkozás jelentősen csökkentheti betegség súlyossá fokozódását, és több mint hat hónapig tartó folyamatos védelmet biztosíthat.”

A vizsgálatról

A TACKLE vizsgálatban 903 beteg vett részt, őket 1:1 arányban randomizálták az AZD7442 vagy a placebo kar között. Az elsődleges elemzés 822 résztvevő eredményein alapult.

A közlemény szerint az adatokat az AstraZeneca megvitatja az egészségügyi hatóságokkal. A társaság 2021. október 5-én bejelentette, hogy kérelmezte az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságánál (FDA)  az AZD7442 sürgősségi felhasználását a Covid-19 megelőzésében.

A TACKLE-hez kapcsolódó összes eredményt benyújtják közlése egy lektorált orvosi folyóiratba, valamint ismertetik azokat egy közeljövőben megrendezendő orvosi kongresszuson.