Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hivatalos statisztikában csaknem 30 ezer olyan esetet jegyeztek fel, amikor újra elkapták a fertőzést olyanok, akik több mint fél éve gyógyultak ki az előző fertőzésből. A 19,3 milliós lakosságú országban tehát a koronavírus megjelenése óta eltelt csaknem két évben a lakosság legalább tíz százaléka esett át a fertőzésen. A beazonosított fertőzöttek csaknem 3 százaléka meghalt - írta az MTI.

Messze még az ötödik hullám csúcsa

A stratégiai kommunikációs törzs szombati jelentése szerint az elmúlt 24 órában 19 371 új fertőzést diagnosztizáltak. Ez több mint 85 százalékkal haladja meg az utolsó két hét átlagát, ami azt jelzi, hogy az ötödik hullám távol áll még a tetőzéstől, a járványgörbe továbbra is meredeken emelkedik. A szombati jelentésben 44 haláleset szerepel, ez 25 százalékkal haladja meg a kéthetes mozgóátlagot.

Egyelőre jóval kevesebb a súlyos megbetegedés, mint a korábbi járványhullámokban: most negyedannyi beteg szorul kórházi kezelésre, mint az őszi, negyedik hullám tetőzésekor. A romániai kórházakban egy hét alatt több mint 60 százalékkal nőtt - szombatig 5548-ra emelkedett - a koronavírusos betegek száma, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig 17 százalékkal, 582-re emelkedett.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter pénteki sajtóértekezletén azt mondta, a legborúlátóbb előrejelzések szerint február elején akár 70 ezernél is többen fertőződhetnek meg naponta, ami már jelentős terhet róna az ellátórendszerre.

Covid-központokat alakítanak ki

Ezt megelőzendő Romániában járóbetegrendszerben működő Covid-központokat alakítanak ki, amelyek háziorvosi beutaló nélkül ingyenesen felmérik az enyhe tüneteket mutató vagy tünetmentes koronavírus-fertőzöttek állapotát, és gyógyszerekkel is ellátják a betegeket, függetlenül attól, hogy van-e érvényes betegbiztosításuk. Rafila egy Prahova megyei Covid-központ avatóján pénteken azt mondta: eddig 173 ilyen létesítmény kezdte meg működését a tervezett 230-ból.

A koronavírusos betegek kezelésére két antivirális gyógyszert használnak Romániában, egyik a Covid-kórházakba beutalt betegeknél alkalmazott Remdesivir, a másik a Favipiravir, amelyet a kórházak és a Covid-központok adnak ki. Utóbbit a tervek szerint a gyógyszertárak is forgalmazni fogják majd, ha sikerül nagy tételben beszerezni a beszállítóktól - magyarázta a miniszter.

Rafila szerint korábban azért követelt olyan sok áldozatot a járvány, mert a betegek nem jutottak időben megfelelő ellátáshoz. Ezen szeretnének változtatni a Covid-központok megnyitásával, a miniszter ugyanakkor az egészségügyi rendszerbe és a hatóságokba vetett bizalom helyreállítását nevezte a járvány elleni küzdelem kulcskérdésének, ugyanis sokszor a bizalom hiánya vezet tragédiához, amikor a páciens csak akkor fordul orvoshoz, amikor már túl késő.