A Covid-19 oltásokat követő vérlemezkeszám-csökkenéssel társult vérrögképződés (TTS) klinikai jellemzőiről és kimeneteléről jelent meg egy friss kutatás a JAMA Neurology szaklap szeptember 28-i számában.  Egy 116 agyi vénás szinusz trombózisos (CVST) beteget magában foglaló kohorsz vizsgálat eredményei szerint e betegek közül 76 esetben a tünetek az AstraZeneca oltás beadása után jelentkeztek; 38 (32,8 százalék) esetben nem teljesültek a TTS diagnosztikai kritériumai.

A maradék 78 esetben (67,2 százalék) állapítottak meg TTS-t és közülük került ki a 76 AstraZeneca vakcinával oltott személy. A 78 beteg 81 százaléka (63 fő) volt nő; az átlagéletkor 45 év - idézi a kutatási eredményeket a szakgyógyszerész.

Egy 207 fős kontrollcsoportnál az agyi vénás szinusz trombózis CVST a Covid-19 járvány előtt alakult ki.

A vakcináció utáni TTS esetek közül 24 százaléka komás állapotban került orvoshoz, 68 százalékuknál agyvérzés következett be, amelyet 36 százaléknál (25 fő) vérrögképződés kísért.

A kórházi kezelés során 47 százalékuk hunyt el (mielőtt a TTS a tudományos közösség figyelmének középpontjába került volna, a halálozási arány 61 százalék volt (23-ból 14 fő), majd a később diagnosztizáltaknál 42 százalék (53-ból 22 fő).

A nem vérlemezkeszám-csökkenéssel társult vérrögképződéses  CVST betegeknél kísérő vérrögképződés csak 6 százalékban, míg a kontrollcsoportban 4,9 százalékban következett be. A nem TTS-es CVST oltottak 5 százaléka, míg a kontrollcsoport betegeinek 3,9 százaléka vesztette életét.

Összességében a Covid-19 oltás utáni TTS-re jól elkülöníthető klinikai profil jellemző és magas halálozási arány- írja Dobson Szabolcs.

További részletek itt olvashatók.