Ausztriában október elejéig a lakosság 60,7 százaléka kapta meg a koronavírus elleni teljes immunitáshoz szükséges vakcina-adagját, Bécsben ez az arány 59,6 százalék. Mivel az elmúlt hónapokban jelentősen csökkent az oltásra jelentkezők száma, ugyanakkor egyre több a fertőzött, fontos lenne, hogy mindenki beoltassa magát. Ezért is érdekes a Bécsi Orvosi Egyetem Közegészségügyi Centruma és a Donau-Universität Krems közös tanulmánya arról, hogy mi ösztönözheti az oltás felvételére a még vonakodókat - írja közleményében Bécs város kereskedelmi irodája.

Eva Schernhammer járványügyi szakember vezetésével

2021 augusztusában több mint háromezer német, osztrák és svájci 18-90 év közötti embert kérdeztek meg online kérdőív segítségével.

Az osztrák válaszadók 18 százaléka állította, hogy még nincs beoltva és nem is jelentkezett oltásra.

A válaszukból kiderült, hogy inkább hajlandóbbak lennének beoltatni magukat,

  • ha kiválaszthatnák a vakcinát (23,5 százalék),
  • valamilyen kuponnal jutalmaznák őket (8,7 százalék),
  • vagy oltáslottón vehetnének részt (6,6 százalék),
  • a munkahelyen kapnák meg az oltást (3,8 százalék),
  • az oltás után ingyen ételt kapnának (3,3 százalék),
  • az oltás felvételét hirdető matricát kapnának (1,6 százalék).
  A válaszadók ezen kívül a pénzt, a szájon át bevehető vakcinát és az oltás hosszú távú hatásairól szóló tanulmányt jelölték még meg mint ösztönzőt.

Érdekes adat, hogy a válaszadók 15,8 százaléka mondta azt, hogy szívesebben beoltatnák magukat, ha az ingyenes lenne, noha a felmérésben résztvevő egyik országban sem kell fizetni a koronavírus elleni vakcináért és a legtöbb tartományban szabad vakcinaválasztás van.

A hatékony ösztönzés típusa függ az iskolázottságtól

A felmérés arra is rámutatott, hogy a vakcina választhatósága elsősorban a magasan iskolázottakra hat ösztönzően, míg az oltáslottó és a kuponok a kevésbé iskolázottakra. A három országból kapott válaszok nem mutattak jelentős eltéréseket az oltásra motiváló tényezőkben.