Október 4-én jelent meg a Lancet című angol orvosi szaklapban az a tanulmány, amely azt vizsgálta, hogy a Pfizer-vakcina hatásosságának időbeli csökkenése mennyiben írható az immunvédelem gyengülése és mennyiben a delta variáns rovására.

A visszatekintő kohorsz vizsgálatban a dél-kaliforniai Kaiser Permanente egészségszolgáltató adatait értékelték közel 3,5 millió,  átlagéletkorát tekintve 45 éves személyen.

A teljes oltási sor beadása után a fertőzések elleni védelem hatásossága 73 százalék, a kórházba utalások elleni védelemé pedig 90 százalék volt. A hatásosság az első hónaptól (88 százalék) öt hónap után 47 százalékra csökkent - ismerteti a kutatás eredményeit a Koronavírus vakcináció című Facebook-oldalon Dobson Szabolcs szakgyógyszerész.

A vakcina hatásossága a delta variáns ellen a 2 dózis beadását követően az első hónapban 93 százalékos volt, azonban 4 hónap után 53 százalékra csökkent. Ám a kórházba kerülés elleni védelem a delta variáns esetén minden életkorcsoportban a 6. hónapig 93 százalékos maradt.

Ily módon ez a tanulmány azt mutatja, hogy a Pfizer vakcina a kórházba kerülés ellen 6 hónapon át nagy hatásossággal véd, még a delta variáns esetében is

- hangsúlyozza a szakértő.

A hatásosság csökkenését elsősorban feltehetően nem a delta variáns okozza, hanem a második oltástól eltelt időtartam alatt csökkenő immunitás.

További részletek itt olvashatók.