Az intézkedés Guadeloupe-ot, Francia Guyanát, Mayotte-ot, Saint-Martint és Saint-Barthélemyt érinti. Réunion szigetén és Martinique-on már december 27. óta érvényben van a rendkívüli állapot, amelynek értelmében a helyi prefektúrák korlátozhatják az emberek szabad mozgását.

"E területek kórházi kapacitását és a lakosság átoltottságát tekintve, a koronavírus jelenlegi hulláma olyan egészségügyi katasztrófát jelent, amely a lakosság egészségét fenyegeti" - idézi a kormányrendeletet az MTI.

A karibi térségben található Guadeloupe szigetén a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma kedden 1820 volt, s ez a szám az elmúlt hét napban 549 százalékkal emelkedett, miközben a lakosság alig 40 százaléka vette fel az oltás első adagját. Francia Guyanán a helyieknek csak 31 százaléka kérte az oltást.

"Ezzel az oltási szinttel a betegség súlyos formái kialakulásának kockázata erősen megnőtt, és gyorsan a kórházi ellátórendszer telítődéséhez vezethet" - jegyzi meg a rendelet. Guyanán csaknem kétszer annyi súlyos beteget ápolnak az intenzív osztályokon, mint amennyit az eredeti kapacitás lehetővé tenne.

Guadeloupe-on nyolcvan százalékos az intenzív osztályok telítettsége, miközben másfél hónapja folyamatosak a tüntetések az egészségügyi dolgozók és a tűzoltók oltási kötelezettsége ellen. Kedden a helyi egyetemi kórház igazgatóját és két helyettesét a rendőrségnek kellett kimenekítenie az irodájukból, amelyet feldühödött tüntetők foglaltak el.

Gabriel Attal párizsi kormányszóvivő szerdán "szégyenletesnek és felháborítónak" nevezte az egészségügyi dolgozókkal szembeni erőszakos cselekményeket, arra emlékeztetve, hogy éjjel-nappal küzdenek a járvány ellen.

A tüntetők azt követelik, hogy az oltást megtagadó dolgozók a felfüggesztési idejük alatt is megkaphassák a fizetésüket. A helyi kórház eközben azt közölte, hogy a dolgozók 95 százaléka felvette az oltást.

Olivier Véran egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint október 1. óta nem jelentkeztek annyian - mintegy 66 ezren - első oltásra, mint szerdán.

A tárcavezető szerint egyértelmű, hogy az emelkedés annak a törvénytervezet körüli vitának köszönhető, amelynek értelmében a koronavírus elleni védettségi igazolás január 15-én oltási igazolássá alakulna át. Az intézkedéssel a kormány célja, hogy a koronavírus gyorsan terjedő omikron variánsa miatt nyomást gyakoroljon arra a csaknem 5 millió franciára, az oltásra jogosultak 9 százalékára, aki még nem kérte a koronavírus elleni oltást. Olivier Véran azt is bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában regisztrált új fertőzöttek száma ismét rekordot döntött, 335 ezer új esettel.