Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke és kormánya egymás után hozza a koronavírus-válság kezelését szolgáló intézkedéseit. A legfrissebb hír, hogy a pénzügyminisztérium utasította az adóhatóságot (IRS), hogy helyezzék el az elnök nevét azoknak a csekkeknek az alján, amelyek alapján az amerikai állampolgárok megkapják a gazdaságélénkítő csomag részeként nekik járó fejenként 1200 dollárjukat (385 ezer forint) - vette át a The Hill a Washington Post IRS-forrásokra hivatkozó értesülését.

Felhatalmazás nélkül

Ez az utólagos változástatás az informátorok szerint késlekedést okozott a postázásban, amit a pénzügyminisztérium tagad. Trump teljes neve az csekk kiutalását indokló részben szerepel a 70 millió állampolgárhoz kiküldött papíron. A gond az, hogy az elnököt semmi sem hatalmazza fel arra, hogy a pénzügyminisztérium jogi dokumentumán szerepeljen a neve. Ezt a kormány hivatalosan azzal mentegeti, hogy kvázi aláírás a "kisbetűs részben" olvasható. A hivatalos aláíró az egyik illetékes minisztériumi tisztviselő.

Az elnök április elején még cáfolta, hogy alá akarná írni az összesen 2000 milliárd dollár támogatást az amerikai gazdaságra zúdító ösztönzőcsomag keretében érkező pénzadományról szóló csekkeket. Ezt megelőzően a sajtó olyan híreket szellőztetett meg, amelyek szerint ezt fontolgatta volna. "Hogy én aláírnék? Nem" volt a rövid válasz. Több millió csekk készül, hogy írhatná alá mindegyiket - folytatta -, végül is ez a kormány kezdeményezése. És a Kongresszus hagyta jóvá - tehetjük hozzá -, amelynek pecsétje ezen az alapon ugyanúgy szerepelhetne rajta, mint Trump neve.

Oda-vissza

Az elnök ezt megelőzően azzal a kijelentésével kavart vihart, miszerint tejes felhatalmazása van arra, hogy az egész országban újraindítsa a gazdaságot. Más szóval a vonakodó tagállamok kormányzóit egyszerűen utasíthatja, hogy rendeljék el a munka felvételét, még ha úgy is látják, hogy a járvány miatt ezt nem kellene tenniük. Nyilván abban a reményben gyorsítaná az újrakezdést, hogy még a novemberi elnökválasztás előtt beindul a gazdaság, ami javítaná újraválasztási esélyeit.

A kormányzók és a helyi polgármesterek azonban óvatosságra intették, részben azért, mert a kijelentése nélkülözi az alkotmányos alapokat. Erre reagálva egy trükkös mondattal visszatáncolt kijelentésétől. Úgy pontosított, hogy kötelezheti a kormányzókat a gazdaság újraindításáról szóló részletes terv elkészítésére - derült ki a CNN összefoglalójából. Más szóval papírmunkára kérheti vezetőtársait.

Bűnbak

Ezzel egyidejűleg Trump az ENSZ Egészségügyi Világszervezetét (WHO) tette felelőssé azért, hogy a világ közvéleménye a járvány első időszakában, január-februárban nem kapott megfelelő tájékoztatást a járvány súlyosságáról, és erre hivatkozva felfüggesztette a szervezet amerikai támogatását. A CNN szerint ezzel reagált arra, hogy a New York Times részletes elemző cikkben írt az elnök és kormánya késlekedéséről a koronavírus-járvány kezelésében.

A WHO valóban késlekedett azzal, hogy világjárvánnyá minősítse a Kínában pusztító kórt, és azt tanácsolta, hogy a világ többi országa ne szakítson meg minden közlekedési kapcsolatot Kínával, mert azzal a segítségnyújtást is nehezítenék. Január végén azonban végül bejelentette a pandémiát és azt javasolta a kormányoknak, hogy tegyenek megelőző lépéseket, gondoskodjanak arról, hogy idejekorán felismerhessék a fertőzötteket. Ekkor vetették fel, hogy legfontosabb a tesztelés és a szociális távolságtartást biztosító intézkedések bevezetése. Trump ezzel egyidejűleg arról twitterezett, hogy kormány ellenőrzése alatt tartja a helyzetet, és ennek az egésznek nagyon jó vége lesz, erről biztosíthat mindenkit.

Az átkozott cikk

Az elnök csapássorozatának kiindulópontja az említett hét végi New York Times-cikk lehet, amelynek állításait azonnal cáfolni próbálta egy sajtótájékoztatón. Újra és újra elismételte, hogy január második felében elrendelte a kínai-amerikai légi forgalom leállítását, nem említve, hogy ezt megelőzően, miközben a járvány már dühöngött Kínában, 400 ezren érkeztek onnan az USA-ba és a tilalom után is jöttek még 40 ezren.

A sajtótájékoztatón Paula Reid, a CBS News riportere azt mondta, hogy bár ez helyes intézkedés volt, amivel a kormány időt nyert, ám ezt az időt nem használták fel arra, hogy felkészítse az egészségügyi rendszert és a közvélemény a közelgő hurrikánra. Nem pörgették fel a tesztelést, és a késlekedés - ahogy a New York Times cikke állítja - növelhette a gazdasági kárt és emberéletek elvesztéséhez vezethetett.

Trump erre védekezés helyett a támadást választotta: hamis (fake) embernek nevezte az újságírót és hamis médiumnak a munkaadóját, amely elküldte tudósítani az elnöki sajtótájékoztatóra. Korábban Anthony Fauci, az USA járványügyi hivatalának vezetője is "pontosította" az egyik megjegyzését. Egy tévéinterjúban azt mondta, hogy többet is lehetett volna tenni annak érdekében, hogy amerikai életeket óvjanak meg. Ehhez azt tette hozzá, hogy "hipotetikus" lehetőségről beszélt, nem arról, hogy az ország vezetése hibázott volna.