A nemzetközi hitelminősítő közölte: az általa vizsgált 14 fejlett gazdaságban a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-ráták átlagosan 19 százalékpontos emelkedését várja 2020-ra. A Moody's hangsúlyozza, hogy ez nagyobb mértékű, gyorsabb és szélesebb bázisú adósságnövekedés lenne a 2008-2009-es globális pénzügyi válság idején tapasztaltnál.

A cég várakozása szerint a GDP-arányos államadósság-ráta Olaszországban, Nagy-Britanniában és Japánban 25 százalékpont körüli mértékben, az Egyesült Államokban, Kanadában, Franciaországban, Új-Zélandon és Spanyolországban hozzávetőleg 20 százalékponttal növekszik az idén.

QP | Quality Placement

A Moody's azzal számol, hogy az Egyesült Államokban a kormány által meghirdetett gazdaságélénkítő csomagok költségei miatt a hazai össztermékhez mért szövetségi államháztartási hiány az idén 20 százalék fölé, a GDP-arányos szövetségi államadósság-ráta 100 százalék fölé emelkedik.

Nagy-Britanniában a legutóbbi adatok szerint már az elmúlt egy évben eddig soha nem mért ütemben emelkedett az államadósság és csaknem hat évtizede először meghaladta a brit hazai össztermék értékét. A brit statisztikai hivatal (ONS) minapi adatismertetése szerint május végén a nettó brit államadósság-ráta a GDP-érték 100,9 százaléka volt. Az ONS hangsúlyozta, hogy az 1963 márciusában véget ért pénzügyi év óta most először lépték át a hazai össztermék éves értékét a szuverén adósságkötelezettségek Nagy-Britanniában.

A statisztikai hivatal tájékoztatása szerint a múlt hónap végén 1950,1 milliárd font (747 ezer milliárd forint) volt a brit államadósság nettó értéke, 173,2 milliárd fonttal magasabb a tavaly májusi szintnél. Ez azt jelenti, hogy a GDP-arányos államadósság-ráta egy év alatt 20,5 százalékponttal emelkedett. Az ONS kiemelte, hogy a hazai össztermék százalékos arányában mérve ez volt az eddigi legnagyobb éves összevetésű adósságráta-emelkedés azóta, hogy a havi államadósság-adatok rendszeres közlése 1993 márciusában elkezdődött.

A Moody's hétfői előrejelzése szerint a vizsgált 14 fejlett ipari gazdaságban a hazai össztermék szintje reálértéken hozzávetőleg 5 százalékkal lesz alacsonyabb 2021-ben a koronavírus-járvány előtt arra az évre várt értéknél. A cég szerint ebben a környezetben az államháztartási hiányok még a jövő év jelentős részében is magasak lesznek: a Moody's az Egyesült Államokban 2021-re 13 százalék körüli, Olaszországban, Spanyolországban, Kanadában és Japánban 5-7 százalék közötti GDP-arányos deficiteket vár.

A hitelminősítő közölte: nem számol az államadósság-terhek gyors csökkenésével, de ha a vizsgálatába bevont 14 magasan fejlett gazdaságban sikerülne visszatérni a nominális GDP-növekedéshez, az jövőre már ellentételezné a mély államháztartási deficitek hatását, és ebben az esetben az államadósság-ráták 2021-2022-ben stabilizálódhatnak.