A COVID-19 kitörése és az Európában soha nem látott krízis után Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa úgy döntött, hogy az összes uniós mezőgazdasági miniszterrel felveszi a kapcsolatot és ezt levélben teszi

Az EU-biztos a jelenlegi világjárványról és annak mindennapi életünkre gyakorolt hatásáról írt. Felhívta a figyelmet arra, hogy természetesen kiemelkedő prioritásunk az emberi egészség, és hogy mindenki biztonságban maradjon. E célból üdvözölte az összes EU-tagállamban jelenleg zajló intézkedést, valamint az EU szintjén összehangolt erőfeszítéseket a vírus további továbbterjedésének felfüggesztésére.

Nyilvánvaló, hogy súlyos gazdasági hatások lesznek - fogalmazott. Emlékeztetett arra, hogy Von der Leyen elnök múlt pénteken rendkívül jelentős gazdasági csomagot jelentett be a válság kezelésére. A lezárás sok tagállamban rendkívüli nehézségeket okoz számos ágazatban, ideértve az agrár-élelmiszeripart is.

Az uniós agrárbiztos szerint az agrárminiszterekkel folytatni kell az együttműködést és össze kell hangolni a tevékenységeket annak érdekében, hogy támogathassák a gazdák, az élelmiszeripar és a kiskereskedők erőfeszítéseit az élelmiszer-ellátási lánc biztosítása érdekében. A rugalmasság és a reakciókészség az elkövetkező hetekben továbbra is irányt mutat.

Az Európai Bizottság most előkészíti a jogi lépéseket annak lehetővé tétele érdekében, hogy a tagállamok egy hónappal meghosszabbítsák a mezőgazdasági termelők számára a KAP iránti kérelem benyújtásának határidejét. Arra kérte szolgálatait, álljanak készen arra, hogy támogassák az uniós agrárminisztereket abban az esetben, ha bármilyen más rugalmasságra lenne szükség a KAP végrehajtásával kapcsolatban.

Az elnökség által szervezett következõ tanácsi ülés alkalmat kínál arra, hogy előkerülhessenek az egyes tagállamok jelenlegi igényei. Döntő és hatékony intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy gyorsan lehessen reagálni erre a válságra, és enyhíteni lehessen a gazdálkodóinkra és az egész élelmiszerláncra gyakorolt hatást - zárta az uniós agrárminisztereknek írt levelét az EU agrárbiztosa, hozzátéve: a miniszterek számíthatnak a támogatásra.