Lélegeztetőgépekből, védőmaszkokból és egyéb egészségügyi eszközökből álló stratégiai készlet kialakításáról döntött csütörtökön az Európai Bizottság, amely a Covid-19 világjárvány elleni küzdelemhez kíván segítséget nyújtani az uniós országoknak - derül ki az Európai Bizottság közleményéből.

A készlet többek között a következő egészségügyi eszközöket foglalja majd magában:

  • intenzív ellátáshoz szükséges egészségügyi eszközök, például lélegeztetőgépek,
  • egyéni védőfelszerelések, például többször használatos maszkok,
  • oltóanyagok és gyógyszerek,
  • laboratóriumi anyagok és kellékek.

Az úgynevezett rescEU-készlet azoknak a tagállamoknak hivatott segíteni, amelyek nem rendelkeznek elegendő eszközzel a fertőzött betegek kezeléséhez, az egészségügyi dolgozók védelméhez és a vírus terjedésének lassításához. A csütörtökön meghozott döntés értelmében:

  • A készletet annak az egy vagy több tagállamnak kell beszereznie, ahol ez az elosztásig elhelyezésre kerül.
  • A beszerzést 90 százalékban az Európai Bizottság finanszírozza. Az elosztást a Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ irányítja majd annak érdekében, hogy az eszközök oda jussanak el, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.
  • A készlet kezdeti uniós költségvetése 50 millió euró, amelyből 40 millió euró az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyásától függ.

Az intézkedés március 20-án lép hatályba. Ezt követően a rescEU-készletnek otthont adni kívánó tagállamok közvetlen támogatást igényelhetnek az Európai Bizottságtól. A közvetlen támogatás a készlet költségeinek 90 százalékát fedezi, míg a fennmaradó 10 százalékot a tagállam viseli.

A javaslat nyomán az Európai Bizottság reményei szerint jelentősen bővül majd az uniós polgári védelmi mechanizmus égisze alatt működő rescEU eszköztartaléka, amely már jelenleg is tartalmaz tűzoltó-repülőgépeket és -helikoptereket. Ha olyan súlyos veszélyhelyzet áll elő, amelyet valamelyik ország már nem tud kezelni, az érintett ország segítséget kérhet a mechanizmuson keresztül - hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság.

Az állami támogatási szabályokon is módosítottak

Az Európai Bizottság csütörtökön elfogadott egy ideiglenes keretrendszert is az állami támogatási szabályok rugalmasságáról a gazdasági szereplők támogatása érdekében a koronavírus-járvány okozta károk mérséklésére. Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos ismertette az MTI tudósítása szerint, hogy az ideiglenes keretrendszer ötféle támogatást tesz lehetővé.

A tagállamok

  • közvetlen támogatásokat adhatnak különféle adókedvezmények formájában;
  • támogatási rendszereket hozhatnak létre vállalatonként 800 ezer euró (mintegy 285 millió forint) összegig sürgős likviditási igények kielégítése érdekében;
  • állami garanciákat nyújthatnak banki kölcsönökhöz;
  • maguk a tagállamok is kedvezményes kamatlábak mellett nyújthatnak kölcsönöket a vállalatok számára;
  • védőintézkedéseket foganatosíthatnak azoknak a bankoknak, amelyek állami támogatást nyújtanak a gazdasághoz.

Az ideiglenes keretrendszer továbbá rugalmasságot tesz lehetővé a rövid távú exporthitel-biztosítására. Elősegíti tehát a gazdaság állami támogatását, miközben korlátozza az egységes piac egyenlő versenyfeltételeit veszélyeztető negatív következményeket - ismertette a biztos.

A keretrendszer 2020 decemberéig lesz érvényben. A jogbiztonság biztosítása érdekében az Európai Bizottság ezen időpont előtt megvizsgálja, hogy a keretrendszert meg kell-e hosszabbítani.