Horvátországban 18 százalékkal nőtt az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma az előző héthez képest, és míg tavaly ugyanebben az időszakban átlagban 66 új esetet regisztráltak naponta, ez a szám most 104 - mondta Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZZJ) igazgatója a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.

"A turisztikai szezon elején vagyunk, és rosszabb a helyzet, mint tavaly, ez figyelmeztetés, hogy be kell tartani a járványügyi intézkedéseket" - hangsúlyozta Capak.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője szerint a fertőzés terjedését az ellenőrizetlen tömeges összejövetelek okozzák. Mint mondta, be kell tiltani azokat a rendezvényeket, amelyeket nem lehet ellenőrizni, amelyek látogatóiról nem lehet megállapítani, rendelkeznek-e védettségi igazolással. A tárcavezető továbbá bejelentette: fokozottabban fogják ellenőrizni a járványügyi korlátozások betartását.

Horvátország kockázatosabbá vált

Csütörtöktől az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) kockázatosabb besorolás alá helyezte az egész horvát tengermelléket, amely már csak egy lépésre áll attól, hogy a piros jelzésű, súlyosan fertőzött régiók listájára kerüljön.

Vili Beros egészségügyi miniszter szerint ez elég figyelmeztetés arra, hogy a járványt komolyan kell venni. "Megvannak a feltételek ahhoz, hogy a tengermellék újra zöld besorolásúvá váljon, és megmentsük a turisztikai szezont. A kulcs a mi kezünkben van" - mondta. Vannak megelőző intézkedések, amelyeket be kell tartani, és van oltóanyag, valamint lehetőség is arra, hogy bárki előjegyzés nélkül megkapja az oltást.

Horvátországban a közegészségügyi hatóságok szerint csökkent az oltakozási hajlandóság, a lakosságnak mindössze valamivel kevesebb mint 39 százaléka kapta meg valamelyik vakcina legalább első dózisát. A legkevesebben éppen a tengermelléken olttatták be magukat.

Az elmúlt 24 órában 131 új fertőzöttet azonosítottak, így a járvány kezdete óta meghaladta a 361 ezret az új típusú koronavírussal megfertőződöttek száma. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeiben egy beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 8234-re emelkedett. Kórházban 112 beteget ápolnak, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 64 új fertőzöttet szűrtek ki, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 257 ezret. A vírus szövődményeivel összefüggésben az elmúlt 24 órában senki nem halt meg, így a halálos áldozatok száma 4750 maradt. A koronavírusos betegek közül harmincan vannak kórházban, tízen közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 865 448-an kaptak védőoltást, közülük 760 624-en már a második adagon is túlvannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 41, illetve 36 százaléka.

Szicílián és Szardínián újra romlik a helyzet

Olaszországban bevezették a Szicíliára és Szardíniára érkező turisták szigorúbb ellenőrzését, mert az idegenforgalom újraindulásával romlottak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos mutatók, és ismét városokat kellett lezárni. A több mint tízezres lakosú Rieri a harmadik város Szicíliában, amely csütörtökön újból vörös zónába került át a fertőzöttek számának veszélyes növekedése miatt. Kéthetes karanténba helyezték a közeli Mazzarinót, valamint az ókori mozaikjai révén turistalátványosságként ismert Piazza Armerinát is.

Nello Musumeci szicíliai kormányzó kötelező tesztelést rendelt el a Spanyolországból, Portugáliából és Máltáról, valamint EU-n kívüli országokból érkezők számára attól függetlenül, hogy be vannak-e oltva vagy sem.

Az ötmilliós szigeten az elmúlt egy hónapban 2,92-re emelkedett a vírus reprodukciós rátája a veszélyességi küszöbértéknek tartott korábbi kevesebb mint egyről. A tartományi elnök csütörtöktől kampányt indított a lakosság minél gyorsabb átoltására még szeptember előtt: eddig a szicíliaiak kevesebb mint fele kapott első dózist.

Hasonlóképpen a járványkorlátozásokat tavasszal elsőként feloldó Szardíniában is leállították az eddigi szabad belépést, és kikötőkben és repülőtereken ismételten ellenőrzik az érkezőket. Helyi sajtóhírek szerint a napi esetszám növekedése miatt a szardíniai szállodákban elkezdték lemondani a foglalásokat.

Újra megjelent a szigorítás réme

Egész Olaszországban megközelítette az egyes értéket a vírusfertőzés terjedésének gyorsaságát jelző reprodukciós ráta: a húsz tartományból tizenkilenc ismét a mérsékelt járványveszélyt jelző sárga övezet küszöbére érkezett, ami a szigorítások esetleges visszavezetését jelentheti, például a maszk kötelező használatát szabadtéren is.

A kormány közölte, hogy kedden dönt az esetleges intézkedésekről, hangsúlyozva, hogy a járványmutatók rosszabbodása ellenére a kórházak Covid-19-osztályai továbbra is majdnem teljesen üresek. Az utóbbi egy héten azonban a napi esetszám a korábbi hét kétszeresére emelkedetett a delta variáns terjedése miatt, melynek tetőzését a számítások szerint augusztus végére várják.

A hatvanmilliós országban 25,7 millióan kaptak két adag védőoltást, ami 47,7 százalékos átoltottságnak felel meg. A vakcinázás felgyorsítására a kormány kötelezővé akarja tenni az olasz és egyben európai uniós védettségi igazolás használatát a repülőkön és vasúton való utazáshoz, a sport- és kulturális eseményeken való részvételhez, valamint felmerült, hogy az éttermek és bárok belső tereibe is csak átoltottan lessen belépni, ami a vendéglátási ágazat azonnali tiltakozásához vezetett.

Az oltást továbbra is a vakcinahiány lassítja, mivel jelenleg majdnem kizárólag a Pfizer/BioNTech oltóanyagát használják.

Ukrajnában a járvány terjedése enyhén emelkedő

Ukrajnában péntekre több mint hétszáz új koronavírusos beteget jegyeztek fel, ami több mint százzal haladta meg az előző napit, a járvány terjedése enyhén emelkedő, az elhunytak száma viszont csökkenő tendenciát mutatott az elmúlt négy napban.

A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napban 737-tel 2 243 605-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt négy napban kismértékben, de fokozatosan nőtt az újonnan regisztrált betegek száma. A mostani növekmény 114-gyel haladja meg a megelőző napiét. A halálos áldozatok száma ugyanakkor az elmúlt napokban fokozatosan csökkent: péntekre 17-en, míg csütörtökre még 20-an, szerdára pedig 25-en haltak bele a betegségbe. A járvány kezdete óta elhunytak száma 52 702-re emelkedett.

Eddig 2 180 281-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint hatszázan, az aktív betegek száma a megelőző napokhoz hasonlóan megint nőtt, több mint százzal 10 622-re. Kórházba 422 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon, amikor számuk 387 volt. A legtöbb új beteget, 224-et megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a február 24. óta tartó oltási kampány alatt eddig 2 539 636-an kapták meg valamely védőoltás első, 1 360 256-an a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Csütörtökön 117 376 embert oltottak be az országban, ami új napi rekord.

Denisz Smihal miniszterelnök pénteken a parlament ülésén közölte, hogy július végéig még több mint nyolcmillió dózis koronavírus elleni vakcinának kell megérkeznie Ukrajnába. "A Pfizeren, az AstraZenecán és a Coronavacon felül még kétmillió adag Moderna-vakcinát várunk ebben a hónapban. Ez is egy kiváló minőségű oltóanyag, amelyet az Egyesült Államok és az Európai Unió is használ. Augusztusban pedig kétmillió Novavax-vakcina megérkezése várható" - fejtette ki a kormányfő az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter egy reggeli tévéműsorban azt is elmondta, hogy az Ukrajnában először érkező Moderna-vakcinaszállítmány - a kétmillió dózis - a hétvégén érkezik meg repülővel az országba.

Roman Rodina, a Közegészségügyi Központ főigazgatója szintén egy tévéműsorban arról beszélt, hogy terveznek gyógyszertárakban is oltópontokat kialakítani, ez még kidolgozás alatt áll. Hozzátette, hogy jelenleg 1200-1300 oltópont van az országban, ezen felül mintegy kétszáz tömeges oltóközpont, továbbá körülbelül hatszáz mobil oltócsapat dolgozik az országban.

Ismét 50 ezer felett az új fertőzöttek száma Nagy-Britanniában

A brit egészségügyi minisztérium pénteki ismertetése szerint az elmúlt 24 órában több mint 50 ezer új koronavírus-fertőződést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. Ez január közepe óta a legmagasabb napi fertőződési adat. A szaktárca péntek este közzétett napi beszámolója szerint az utóbbi egy napban 51 870 koronavírus-szűrés eredménye lett pozitív.

Az ismertetéshez fűzött grafikonos visszatekintő kimutatás szerint ennél több új napi fertőzést legutóbb január 15-én regisztráltak: aznap 55 761 új fertőződést szűrtek ki Nagy-Britanniában.

Az 50 ezres szám újbóli átlépése nem érte váratlanul a brit kormányt. Sajid Javid egészségügyi miniszter a BBC rádiónak nyilatkozva már a múlt héten elmondta: várakozása szerint július 19-re, a még érvényben lévő utolsó jogi korlátozások eltörlésére kitűzött időpontra "50 ezer körülire" emelkedhet a naponta azonosított új koronavírus-fertőződések száma.