Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A feltörekvő piacok államkötvényei immunisnak látszanak a koronavírusra - írja a Financial Times. A legjobb példa a tízéves brazil államkötvény, amely lényegében mozdulatlanul hozza ugyanazt a hozamot az idei évben. Az elmúlt két hétben 6,78 százalékon forgott, ami még mindig jobb teljesítmény - azaz a papír iránti nagyobb keresletet bizonyítja -, mint az a 6,8 százalék, amelyen 2018-at zárta. Ne feledjük: a befektetők bizalmatlansága, azaz kötvényeladásai miatt tavaly szeptemberben még 12,5 százalékos hozamot lehetett elérni a 10 éves brazil papírokon.

És ez igaz a többi feltörekvő piaci állampapírra is: eddig ezekre nem terjedt ki az az eladási hullám, amely az elmúlt napokban eluralkodott a pénzpiacokon. Hogy meddig tart ki ez a furcsaság, az nem a feltörekvő országokon múlik, hanem azon, hogy a világ kormányai képesek lesznek-e összehangolt fellépésre a koronavírus-járvánnyal és annak gazdasági következményeivel szemben - véli Simon Quijano-Evans, alapkezelő-menedzser. Szerinte a világ legbefolyásosabb államait tömörítő G20 csoport országainak kellene összehangolniuk fellépésüket (miután az elmúlt három-négy évben tejesen szétesett az együttműködésük).

Eddig jó

A feltörekvő piaci kötvények birtokosai eddig nyugodtnak bizonyultak, ám kérdés, hogy ez meddig tart ki - csatlakozik az előtte szólóhoz Adam Wolfe, a feltörekvő országokkal foglalkozó befektetési szakértő. A befektetők viselkedését magyarázhatja, hogy ezeknek az országoknak a jegybankjaitól igen agresszív kamatvásásokat várnak válaszul a gazdasági bajokra. Emellett azért is kitartanak e kötvényeik mellett, mert azok továbbra is magas hozamokkal kecsegtetik őket.

Ha azonban azok a monetáris ösztönzők, amelyekre a befektetők számítanak, kevésnek bizonyulnak a gazdaságok fellendítésére, akkor a feltörekvő piaci kötvények piacán is elindulhat az eladási hullám.

Különbség

Quijano-Evans - egyetértve ezzel - számokkal támasztja alá a pénzpiacokon eddig kialakult különbséget. Míg az amerikai S&P-500 tőzsdeindex 11,5 százalékkal zuhant, a frankfurti Xetra Dax pedig 11,3-del - nagyjából annyival, amennyivel a hasonló sokkok idején szokott az 1980-as évek óta -, a feltörekvő piacok JPMorgan EMBI-Global Diversified indexe csak 2,1 százalékkal csúszott vissza.

Eközben nőtt a hozamkülönbség az amerikai és a feltörekvő piaci állampapírok között, miután az utóbbiak kereslete emelkedett a kockázat növekedése miatt állampapír-befektetésekbe menekülő tőke miatt. Ennek tükrében is szép teljesítmény, hogy a feltörekvő országok viszonylag kockázatos állampapírjai jól tartják magukat.

Wolfe szerint ez azt bizonyítja, hogy a feltörekvő országok kormányai és jegybankjai viszonylag jó teljesítményt nyújtottak az elmúlt évtizeden az infláció féken tartása és devizáik árfolyamának stabilan tartása terén. Ezzel valamelyest csökkentették államkötvényeik kockázatosságát. A veszély az, hogy - amit azt az OECD jósolja - jelentősen csökkenhet a világgazdaság növekedése, ami a nyersanyagok és az olaj árának eséséhez vezethet. Ez jó hír az importőr feltörekvő országoknak, amilyen például India és Törökország, de rossz az latin-amerikai, afrikai és közel-keleti exportőröknek.