A vasárnap záruló hét során 33 237 új fertőzést diagnosztizáltak. Az érték 3,88-szor nagyobb a múlt heti esetszámnál (8 555). A vasárnap délután közölt hivatalos adatok szerint a legtöbb új esetet Bukarestben, Kolozs, Suceava és Temes megyében jegyezték fel.

A fertőzöttségi ráta (az elmúlt 14 napban jegyzett új esetek ezer lakosra vetített száma) Kolozs megyében a legmagasabb, és háromhoz közelít. A fertőzöttségi ráta egyelőre csak falvakban és kisvárosokban haladta meg a hármas értéket, a legfertőzöttebb kisvárosok között van azonban a Hargita megyei Tusnádfürdő is 3,8-es értékkel - írta az MTI.

Romániában karácsony után indult a járvány ötödik hulláma. A fertőzés terjedésének a korábbiakat sokszorosan meghaladó üteme a sokkal fertőzőbb omikron vírusváltozatra utal. A fertőzések kevésbé súlyos voltát jelzi azonban az, hogy az elhalálozások száma továbbra is csökken, és a kórházakban sem érzékelhető egyelőre az ötödik hullám nyomása.

Vasárnap 4712 új megbetegedést, és 14 halálesetet jelentettek, a kórházakban 2565 koronavírusos beteget kezelnek, akik közül 408 szorul intenzív terápiás ellátásra. A beutaltakról közölt számok csak kevéssel haladják meg az egy héttel korábban jelentetteket.

A hivatalos adatok szerint szombatig 7 985 144 ember kapta meg a koronavírus elleni védőoltásnak legalább az első adagját. Ettől csak kevéssel marad el azoknak a száma, akik a teljes oltási cikluson átestek. Az országban 2 123 541 személy kapta meg a harmadik (egyes oltástípusok esetében a második) emlékeztető oltást is. Az adatokból kiszámítható, hogy az oltásra jogosult 12 év fölötti korosztály 47,16 százaléka megkapta valamely védőoltásnak legalább az első adagját.

A bukaresti kabinet szombattól újabb 30 napra meghosszabbította a tavaly május óta folyamatosan érvényben lévő veszélyhelyzetet, ismét kötelezővé téve védőmaszkok viselését a nyílt és zárt közterületeken. A kabinet azt is megszabta, hogy csak az orvosi maszkok viselése elfogadott.