Majdnem egyharmadára csökkent a turisták száma a 2019-es nyárhoz képest.

A közegészségügyi hivataltól átvett statisztikák azt mutatják, hogy a fertőzöttek aránya a negyven év felettiek között növekszik. A korosztályban több mint hatmillióra teszik azoknak a számát, akik egyetlen adag védőoltást sem kaptak: a legnagyobb ellenállást a vakcinázással szemben továbbra is az 50 és 59 év közöttiek tanúsítják, főleg a dél-olaszországi térségekben.

A szombaton nyilvántartásba vett 7470 új beteg majdnem egynegyedét Szicíliában regisztrálták, ahol az ötmilliós lakosság közel fele eddig az első dózist sem kapta meg. A szigeten egy nap alatt 1739 új beteget azonosítottak, ami a negyedik legmagasabb esetszám a járvány 2020 februári kezdete óta. A szicíliai kormányzó Nello Musumeci bejelentette, a kötelező vakcinázás elrendelését akarja kezdeményezni a legveszélyeztetettebb szakmai kategóriákban dolgozók számára.

Megháromszorozódott a lélegeztetőgépen lévők száma

Országos szinten valamivel kevesebb mint négyezer beteg van kórházban, közülük 466-an lélegeztetőgépen, ami a július eleji több mint háromszorosa. A halottak számát az utóbbi másfél év alatt nem sikerült nullázni, jelenleg is félszáz körül mozog a halottak napi száma. A járvány kezdete óta több mint 4,4 millióan betegedtek meg, a halottak száma megközelítette a 129 ezret.

A hatvanmillió lakosból több mint 36 millióan vannak átoltva. A szeptember közepi tanévkezdésre a pedagógusok és az oktatásban dolgozók több mint kilencven százaléka legalább egy oltáson lesz túl, de még hárommillió tizenkét év feletti diákot kellene beoltani, akik eddig egy adagot sem kaptak - írta az MTI.

Az Olasz Gyógyszerügynökség (Aifa) elnöke, Giorgio Palu vasárnapi interjújában a lakosság 4-5 százalékára becsülte azok számát, akiket semmilyen eszközzel nem lehet meggyőzni az oltás szükségességéről. Nem oltatta be magát Róma főpolgármestere, Virginia Raggi, a kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa sem.

Eltűntek a turisták

Előrejelzések szerint június és augusztus között valamivel kevesebb mint 35 millió volt a szállodai vendégéjszakák száma. Több a tavalyi 28 millióhoz képest, de messze elmarad a 2019 nyarán mért 100 millióval szemben. Az Assoturismo idegenforgalmi szövetség szerint idén nyáron jelentős többségben az Európai Unióból érkeztek látogatók, az Oroszországból érkező turisták száma majdnem teljesen lenullázódott.