A kutatás eredményét a WHO meggyőzőnek, ugyanakkor kiábrándítónak is nevezte, eddig ugyanis úgy tűnt, hogy ez az egyetlen hatékony gyógyszer a Covid-19 kezelésére. A gyógyszert több országban alkalmazzák - áll a portál szemléjében.

Magyarországon a Richter Gedeon Nyrt. fejlesztette ki a remdesivir nevű hatóanyagot tartalmazó antivirális szert, a készítmény klinikai vizsgálata megkapta az engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI), így a szert több magyarországi egészségügyi intézményben is alkalmazzák majd.

Korábbi amerikai kutatások szerint az eredetileg a malária kezelésére kifejlesztett hatóanyaggal harmadával gyorsabban épülnek fel súlyos állapotú Covid-19 betegek, az enyhébb lefolyású esetekben viszont nem igazán segít.

A WHO kutatási eredményére reagált a hatóanyagot kifejlesztő Gilead. A gyógyszercég aggodalmát fejezte ki a hatóanyagot hatástalannak nyilvánító kutatás megbízhatóságával kapcsolatban, miután komoly orvosi folyóiratban még nem publikálták az eredményeket.