Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Uniónak sikerült kedvező üzletet kötnie a gyógyszergyártóval, ennek értelmében az amerikai 19,5 dolláros ár alatt kaphatják tagállamai a vakcinát, melyből 200 millió adagnyit rendelt meg a portál beszámolója szerint.

A pontos árat még nem tudni. A befutónak tűnő vakcinából az EU a kezdeti 200 millió adag mellett további 100 millió adag megvásárlására kötött opciót, az USA kezdeti rendelése 100 millió adagról szól, vélhetően ezért olcsóbb az uniós ár, mint az amerikai. Ugyanakkor az USA-nak további 500 millió adag vakcinára van opciója.

Az oltások végső árának kialkudásában a gyártók termékfelelősségi kötelezettségének is szerepe volt. A hírt kiszivárogtató uniós tisztviselő szerint a Pfizerrel kötött megállapodás más, mint a többi gyártóval aláírt, és eltér attól is, amit a cég az USA-val írt alá. A Pfizert az amerikai szerződés mindenféle felelősség alól felmenti.

Az eddig ismert uniós szerződések közül a Sanofi tíz eurós ár mellett nem kapott felelősségi felmentést, míg az AstraZeneca 2,5 eurós ár mellett korlátozottan lesz felelősségre vonható. Egy már engedélyezett oltásnak ritkán vannak súlyos mellékhatásai, de ez esetben a gyorsított fejlesztési ütem miatt nagyobb odafigyelésre lesz szükség - olvasható a portálon.