A CDC friss tanulmánya szerint  a Pfizer-BioNTech és a Moderna koronavírus elleni emlékeztető védőoltásai nagyjából négy hónap után kezdenek el veszíteni a hatékonyságukból, ugyanakkor még azután is jelentős védelmet nyújtanak a súlyos fertőzéstől – idézi a The Washington Post cikkét a hvg.hu.

A kutatás eredményeiből kiderült, az emlékeztető védőoltások a beadás után nagyjából két hónapig nagyon hatékonyak voltak a koronavírus közepes és súlyos tünetei ellen. A hatékonyságuk négy hónap után csökkenni kezdett, így a jövőben valószínűleg újabb oltásokat kell majd felvenni. A WHO ugyanakkor korábban azt közölte: nem az újabb védőoltások segíthetnek leszámolni a járvánnyal.

Az oltás védettségének felépülése után 91 százalékos volt a védettség a kórházba kerülés ellen, négy hónap elteltével már csak 78 százalékos, ez öt hónap után 31 százalékosra esett vissza, de erről egyelőre kevés adat áll rendelkezésre.

A CDC szerint az omikron variáns miatt a két adag oltás által biztosított védettség szintje csökkent,  a harmadik oltás viszont nagy lökést adhat az immunrendszernek a védekezéshez.