Andrzej Duda azért végeztetett tesztet, mert a környezetében fertőzések bukkantak fel. Jelenleg orvosi ellenőrzés alatt áll - tudatta Szrot a Twitter közösségi fiókján az MTI szerint.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter szerdai sajtóértekezletén elmondta: Lengyelországban feltehetőleg január végén érnek csúcspontjukra az omikron variáns okozta fertőződések. Egy várható újabb járványhullámra készülve jelentősen növelni fogják a kórházi kapacitásokat - jelezte.

Keddi adatok szerint Lengyelországban 72 omikron okozta fertőzést mutattak ki, ami 2,5 százaléka az összes koronavírus-fertőzésnek.

Szerdán a hatóságok mintegy 17 200 új fertőzésről számoltak be a közel 38 millió lakosú országban, ez heti összehasonlításban mintegy 10 százalékos növekedés, azonban a miniszter szerint ez a karácsonyi ünnepek alatt végzett tesztek számával összefüggő "anomáliaként" is értelmezhető. Egy hete az egészségügyi tárca a koronavírus-fertőzések számának csökkenéséről számolt be.

Amennyiben beigazolódna, hogy trendváltás következett be, a kormány a járványügyi intézkedések szigorításáról hozhat intézkedést, jelenleg azonban nincs ilyen döntés - közölte a miniszter.

Lengyelországban utoljára december 15-én szigorítottak az intézkedéseken: ennek értelmében a szolgáltatásokat egyszerre kevesebb beoltatlan ember veheti igénybe, mint korábban, az általános és középiskolákban pedig ezen a héten kötelező a távoktatás.

Varsó szerdán nyilvánosan megszólalt a hollandiai szigorítások ellen vasárnap Amszterdamban tüntető emberekkel szembeni rendőrségi beavatkozás miatt. Sebastian Kaleta igazságügyi miniszterhelyettes közölte: tárcája, tekintettel a soros francia EU-elnökségre, azzal a kéréssel fordult a párizsi igazságügyi minisztériumhoz, hogy tűzze a legközelebbi uniós miniszteri értekezlet napirendjére a hollandiai rendvédelmi erők "brutalitásáról" szóló jelentéseket.