Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben a SARS-CoV-2 eredetileg a nevében foglaltak szerint légzőszervi betegség, ma már tudjuk, hogy számos szervrendszert - köztük a gyomor- bélrendszert - is megtámadja, és nem egyszer azokban is maradandó, vagy lassan múló károsodásokat okoz - emlékeztet szemléjében a portál.

Egy pennsylvaniai kórház orvosa, Subash Ghimire 38 olyan vizsgálatot (8400 beteg) elemzett utólag, melyekben Covid-19-es betegek emésztőrendszeri tünetei szerepeltek. Kiderült, hogy amennyiben hasmenésük volt, súlyosabb betegség volt várható. A hasmenéses beteg vírusterhelése valószínűleg nagyobb, ami a vírusra adott fokozott szisztémás válaszhoz és nagyobb fokú légzőszervi komplikációkhoz vezet. Megállapítása szerint a fokozott kockázatú betegek felismerése a megfelelő kezelés mielőbbi megkezdése érdekében fontos.

Darbaz Adnan egy chicagói Covid-19 központban kezelt 921, igazoltan SARS-CoV-2 pozitív beteg elektronikus kórlapját értékelte. A betegek 22,4 százaléka mutatott a fertőzés kezdetén legalább egy emésztőrendszeri, leggyakrabban a hányinger/hányás formájában jelentkező tünetet. Ezek a tünetek független kapcsolatban voltak a betegség rosszabb kimenetelével, és az ilyen betegek nagyobb arányban szorultak kórházi felvételre illetve intenzív terápiára.

Megfigyelte, hogy többféle emésztőrendszeri tünet esetén növekszik a súlyos következmények valószínűsége a gyomor- béltünetekkel nem rendelkező covidosokhoz képest, amit az orvos szerint a felvételre váró betegek fontossági sorrendjének megállapításánál azonnal figyelembe kell venni.

További részletek itt olvashatók.