Az, hogy egyre több a koronavírus-megbetegedés Lengyelországban is, rátelepszik az emberek érzelmeire és erősíti félelmeiket a járványtól - ez derült ki a CBOS közvélemény-kutató intézet felméréséből, amit az onet.pl idézett. A közvélemény-kutatásból kiderül, hogy elsősorban a kor számít ezekben a kérdésekben. Elsősorban az idősek félnek. Emellett az ősz második hónapjában kerültek többségbe azok, akik szerint a kormány tehetetlen a járvánnyal szemben.

Az emberek 68 százaléka tartott a megbetegedéstől októberben, ami öt százalékpontos növekedés az előző, szeptemberi felmérés adatához képest. A kormány fellépését a válaszadók 55 százaléka találja elégtelennek és 38 százalékuk megfelelőnek. A megszorítások bevezetésével a megkérdezettek 45 százaléka ért egyet, míg 23 százalékuk túlzásnak, 22 százalékuk pedig kevésnek tartja az intézkedéseket.

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy gyakrabban idegeskednek a nem dolgozók: a nyugdíjasok 85 százaléka, az otthon dolgozók 77 százaléka tart a megbetegedéstől. Különbség van a nemek között is, a nők körében 16 százalékponttal nagyobb a betegségtől tartók aránya. Jellemző, hogy az emberek véleményét befolyásolja politikai hovatartozása - nyilván a kormánypártiak tartják inkább jónak a kormány intézkedéseit. Ennek ellenére a többség, a válaszadók 54 százaléka úgy véli, hogy az ország vezetése nem ad elegendő segítséget a válság átvészelésére a munkaadóknak és a munkavállalóknak.