Giuseppe Conte olasz miniszterelnök bejelentése szerint kedden döntenek az eddigi tizennégy napos karanténidőszak tíz napra csökkentéséről. Korábban többek között Franciaország és Norvégia rövidítette le a kéthetes karantént. Az olasz kormányfő gazdasági megtakarítással indokolta a tervezett csökkentést az MTI szerint.

Egy nap alatt több mint 98 ezer vírustesztet végeztek, és 1616 új beteget szűrtek a megelőző 1597-hez képest. Ez a második legmagasabb adat július eleje óta: azóta ennél több beteget egy nap alatt csak szeptember 5-én regisztráltak, akkor több mint ezerhétszázat. A legtöbb új fertőzöttek ismét az északi gócpontokon szűrték, 257 esetet Lombardiában, 173-at Venetóban és 152-őt Emilia Romagnában. Száznál több új beteget szűrtek Lazióban, Toszkánában és Szicíliában, a többi tartományban száznál kevesebb fertőzöttet diagnosztizáltak.

Az aktív fertőzöttek száma 34 ezer felett van, 1849 beteget kezelnek kórházban, az utóbbi egy napban tízzel emelkedett az intenzív osztályon levő fertőzöttek száma, amely így százhetvenötre nőtt. Tíz beteg halt meg, a halottak száma elérte a 35 597-et. Gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált betegek száma megközelíti a 285 ezret.

Fordulópont lesz az iskolakezdés

Fordulópontot a hétfői iskolakezdés jelenthet majd: mintegy tízmillió diákot és pedagógust várnak vissza a március 10-én bezárt oktatási intézményekbe.

Az Istat statisztikai hivatal adatai szerint a járvány okozta gazdasági visszaesésben a 15 és 34 év közöttiek foglalkoztatottsága 40 százalék alá süllyedt. A 15 és 64 év közöttiek foglalkoztatottsága nem éri el a 60 százalékot. A második negyedévben több mint nyolcszázezerre emelkedett a járvány miatt munka nélkül maradtak száma elsősorban a vendéglátásban, a kereskedelemben és a szolgáltói szektorban dolgozók között.

Az Alitalia olasz légitársaság szeptember 16-tól Róma és Milánó között a napi hét járatból kettőt Covid-mentesként közlekedtet: az utasokon felszállás előtt gyorstesztet végeznek. Érvényes lesz az utazás előtti hetvenkét órában elvégzett PCR-teszt is.

Harmadik napja négyezerrel nő az új fertőzöttek száma Spanyolországban

A tartományokból érkező adatok alapján készült összesítés szerint az elmúlt 24 órában 4708 ember PCR-tesztje lett pozitív. Csütörtök óta az összes esetszám több mint 12 ezerrel emelkedett az utólag jelentett esetek miatt. A járvány kezdete óta regisztrált fertőzések száma már meghaladta az 566 ezret.

Továbbra is a madridi autonóm közösségben szűrik ki a legtöbb új esetet, egy nap alatt 1427 személynél mutatták ki a koronavírust. A második legtöbb új fertőzött Baszkföldön van - számuk 563-mal emelkedett -, amelyet Andalúzia követ 403 esettel.

A halálos áldozatok száma 46-tal nőtt 24 óra alatt. Az elmúlt egy héttel alatt 241-en, míg összesen már 29 747-en haltak bele a kórba.
Kórházi ellátásra 8658-an szorulnak a vírus okozta Covid-19-megbetegedés miatt, közülük 1181 pácienst kezelnek intenzív osztályon, ami az ellátási kapacitások 7,5 százalékát jelenti országosan.

Az elmúlt egy napban 1124 kerültek kórházba, míg 919-en már gyógyultan hagyhatták el az egészségügyi intézményeket.

Látványos romlás mellett egy hétre csökkent a karantén ideje Franciaországban

Egy hétre csökken az elkülönülés ideje a koronavírusos fertőzöttek és a velük kapcsolatba kerültek számára Franciaországban az eddigi két hétről - jelentette be pénteken Jean Castex miniszterelnök, egy nappal azután, hogy csaknem 10 ezer új fertőzöttel megdőlt a koronavírus-járvány regisztrált napi esetszáma.

A helyzet látványosan romlott, de a miniszterelnök kizárta a tavaszihoz hasonló általános karantén bevezetését.  A vírus intenzitása nem csökken, és még néhány hónapig itt lesz velünk, muszáj megtanulnunk vele élni anélkül, hogy egy általános karantén logikája felé haladnánk - hangsúlyozta Jean Castex.

A miniszterelnök szerint nem szabad "a társadalmi, a gazdasági és a kulturális életet zárójelbe tenni" az esetszámok emelkedése miatt.
"A tudományos tanács javaslatára, az elkülönülés idejét hét napra csökkentjük, azaz annyi időre, amennyi a tényleges fertőzésveszély ideje" - mondta a miniszterelnök. "Fontos, hogy mindenki szigorúan betartsa ezt az elkülönülési időt, amelyet ellenőrizni fogunk" - tette hozzá.

Eddig nem is volt hatósági karantén

Franciaországban eddig nem létezett hatósági karantén, és az orvosilag ajánlott házi karantént sem ellenőrizték. A társadalombiztosítás regionális hivatalai mintegy 2 ezer embert vesznek fel a következő napokban a fertőzöttek kapcsolati láncai feltárásnak megerősítésére. Az egyre nagyobb esetszámok és a létszámhiány miatt egyre lassabban tudják a hatóságok feltárni egy-egy fertőzött kapcsolatait.

A kormányfő jelezte, hogy a szűrési politikát is megerősítik és differenciálni fogják az egészségügyi hatóságok azért, hogy a tünetet produkálók előnyben részesüljenek, és ne keveredjenek a tesztelőhelyeken a tünetmentes emberekkel. Amióta ugyanis ingyenessé és tömegessé vált a tesztelés mindenki számára, kígyózó sorokban várakoznak az emberek a rendelőintézetek előtt, és sok helyen napokat kell várni a tesztelés eredményére.

A kormány a száz megyéből pénteken 42-t nyilvánított a vírus intenzív terjedése miatt vörös övezetnek az eddigi 28 helyett. Ezekben a megyékben 100 ezer lakosra több mint ötven fertőzött jut, s ezért a prefektusok korlátozó intézkedéseket rendelhetnek el. A miniszterelnök jelezte, hogy a már jelenleg is kötelező maszkviselésen túl a déli Bordeaux-ban, Marseille-ben és Francia Guyanán további korlátozásokra lehet számítani, amelyekről helyi szinten fognak dönteni.

A járványmutatók elsősorban a déli országrészben romlottak az elmúlt napokban, a francia Riviéria területén a kórházi ápoltak száma is jelentős emelkedésnek indult, s a Covid-19-betegeknek fenntartott intenzív ágyak Marseille-ben már beteltek.
A pozitív tesztek aránya napról napra emelkedik, csütörtökön elérte az 5,4 százalékot. A kórházakban jelenleg 5096 fertőzöttet ápolnak. Lélegeztetőgépre naponta átlagosan nyolcvan beteg kerül, míg a múlt héten ötven volt a napi átlag. Jelenleg 615 súlyos beteget ápolnak intenzív osztályokon.