Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szlovákiában november közepétől növekedni kezdett az oltási kedv: október utolsó hetében, amikor már ezrével azonosították az új fertőzötteket, csak heti 12 010 érdeklődő vette fel az első dózist, míg november 11. és 17. között a számuk csaknem megháromszorozódott - írja a pozsonyi Új Szó. Ennek több oka is lehet. Egyrészt ekkor kezdtek a kórházak olyannyira kritikus állapotba kerülni, hogy a keleti intézményekben már gondot jelentett a fertőzöttek elhelyezése, másrészt ekkor vezettek be Ausztriába lockdownt az oltatlanokra.

A szlovákiai szigorításokat november 18-án fogadta el a kormány, november 22-től léptek életbe. Ebben az időszakban az oltási kedv még nőtt. November 18. és 24. között 49 080 személyt oltottak be a vakcina első adagjával. A következő héten azonban az oltási kedv hirtelen a felére esett vissza: november 25. és december 1. közt már csak 28 286-an kapták meg az első dózist.

Ez összefügghet azzal, hogy a teljes lezárás miatt szinte már semmilyen előnyhöz nem jutnak azok, akik felveszik a vakcinát. Korábban még arról is szó volt, hogy a "fekete járásokban" kinyitják a vendéglátóhelyeket a teljesen védettnek minősülő személyek előtt, végül azonban nem így lett, sőt, a beoltottakra is szigorú kijárási tilalom vonatkozik.

Igor Matovič pénzügyminiszter jelenleg azzal próbálná megnövelni az oltási kedvet, hogy 500 eurós oltási utalványokat osztogatna a 60 év felettieknek. Viszont az eddigi tapasztalatok – például a covidlottó – arra utalnak, hogy a pénzbeli motiváció nem sokakat győz meg a vakcina felvételéről.

Szakértők szerint az érdeklődésre számos más tényező is hatással lehet. Például folyamatosan csökken a nem védettek csoportja, egyrészt mert sokan felvették az oltást, másrészt mert hetente tízezrével fertőződnek meg az emberek, ők pedig szintén védettnek minősülnek. Emellett az is befolyásoló tényező lehet, hogy hideg van, és az emberek nem szeretnének az utcán várakozni.