Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szeptember 16-tól Szlovákiában az esküvők és a kegyeleti megemlékezések kivételével betiltják a tömegrendezvényeket a szórakozóhelyeken, éttermekben és a szállásadó intézményekben.

Október elsejétől az előírások tovább szigorodnak, az esküvők résztvevőinek számát 30 főben korlátozzák, nem ajánlják a családi rendezvények megtartását, és csökkentik tömegrendezvényeken résztvevők számának felső határát is. Ez utóbbi az ország egyes régióiban 50 és 200 fő között aszerint változik majd, hogy az adott régió a fertőzések aktuális száma szerint az úgynevezett zöld, narancssárga vagy vörös régióba tartozik-e.

Az egészségügyi miniszter bejelentette: szeptember végéig meghosszabbítják a szájmaszkok kötelező viselését előíró intézkedés hatályát az oktatási intézményekben, az általános iskolák felső tagozatain, illetve a közép és felsőfokú oktatási intézményekben.

Az intézkedések szigorítását a tárcavezető a fertőzések számának emelkedésével indokolta. "Rosszabb a helyzet, mint a múlt héten volt, nőtt a vörös jelzésű régiók száma is" - jelentette ki Marek Krajcí. Rámutatott: meredeken nőtt a fertőzöttek száma, a számok magasabbak, mint az első hullám idején. Megjegyezte: az új esetek számának növekedésének hátterében jelenleg leginkább a fiatal korosztályok szociális érintkezése áll, az új esetek harmada pedig úgynevezett "importbeteg" tehát külföldről hazatérő személy.

Magyarország a nem jó kilátású országok között

A miniszter a szomszédos országokban tapasztalható fertőzésszám növekedéssel kapcsolatban azt mondta a helyzet főként Csehországban romlik, de Magyarország és Ausztriában sem jó. Bejelentette: utazás tekintetében Csehországot a vörös, vagyis rizikós besorolású országok listájára tették, Magyarország és Ausztria pedig azon országok csoportjába tartozik, ahol nem jók a kilátások. Ugyanakkor a kevésbé rizikós országok közé került Bulgária, Svédország és Kanada.

Szlovákiában augusztus közepe óta az előző hónaphoz képest érezhetően megemelkedett a naponta újonnan regisztrált koronavírus-fertőzések száma, ez a mutató később némileg alacsonyabb szinten stabilizálódott, majd az elmúlt napokban ismét megemelkedett. Az újonnan regisztrált fertőzések száma az utóbbi napokban, napi másfélszáz és kétszáz között mozog, ami meghaladja a tavaszi hónapokban kimutatott legmagasabb értékeket.

Az országban eddig összesen 5252 személynél mutatták ki a kórokozó jelenlétét a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ pénteki adatai szerint. A gyógyultnak nyilvánítottak száma 3081, vagyis jelenleg 2134 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Szlovákiában eddig a kórnak hivatalosan 37 halálos áldozata van. Az országban eddig már több, mint 375 ezer vírustesztet végeztek el.