Ukrajnában ismét tízezer fölötti új fertőzöttet regisztráltak, az egészségügyi tárca vezetője is megfertőződött.  A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 10 681 esettel 535 857-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 95 áldozattal 9603-ra. Eddig 241 444-en gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 284 810-re emelkedett.

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 2365 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 84 209-et. Az elmúlt napon 43 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma így 1049-re emelkedett. Kórházban 1710 beteget ápolnak, közülük 194-en vannak lélegeztetőgépen.

Leállítják a közösségi közlekedést Szlovéniában

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által vasárnap közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 920-szal nőtt a fertőzöttek száma. Harminckét beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 797-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1261-en vannak kórházban, közülük 201-et ápolnak intenzív osztályon.

Az országban minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a szájmaszk viselése mindenütt. Még két hétig zárva maradnak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Hétfőtől leállítják a közösségi közlekedést. Az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével zárva maradnak az üzletek az MTI összefoglalója szerint.

Javulás a cseheknél

Tovább lassult a járvány terjedése Csehországban. Egy hete, szombaton mintegy 3500-al volt magasabb a fertőzöttek száma. Tény azonban, hogy a hétvégi napokon mindig alacsonyabb a tesztek száma, mint a munkanapokon.

Csökkenő tendenciát mutatnak a járvány további mutatói is. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 129 ezer 788, mintegy háromezerrel kevesebb mint pénteken. A halottak száma mintegy 150-el, 6058-ra emelkedett. A hét elején és az azt megelőző napokban az elhalálozások napi száma rendszeresen meghaladta a kétszázat. A kórházakban 7200 személyt kezelnek, egy hete ez a szám 600-al volt magasabb. A súlyosnak minősített esetek száma változatlanul 1100 körül stagnál.

A napi tesztek száma a héten 30-33 ezer körül mozgott, és nagyjából egynegyedük hozott pozitív eredményt. Az orvosok ezt az arányt továbbra is túl magasnak tartják. A járvány terjedési mutatója a legfrissebb adatok szerint 0,7-re csökkent, ami szintén a helyzet javulásáról tanúskodik - írta az MTI.