Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az országban szeptember 15-én lépett életbe az egészségügyben dolgozók számára a koronavírus elleni oltás felvételének kötelezettségét előíró intézkedés, amely mintegy 2,7 millió embert érint. Közülük 15 ezren nincsenek még beoltva az egészségügyi tárca adatai szerint.

"Egy ideig 0,9 százalék volt a be nem oltottak aránya, ők felfüggeszthetővé váltak, de mostanra ez 0,6 százalékra csökkent. Kivételnek számítanak azok, akik azért mondanak fel, mert nem akarják magukat beoltatni" - mondta a miniszter. "Az a lényeg, hogy sem kórházak, sem idősotthonok nem zártak be, és betegeket sem kellett tömegesen átszállítani, mert mindenki felelősen viselkedett" - tette hozzá az MTI szerint.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy amikor a kötelező oltásról döntés született, az egészségügyi dolgozóknak csak 60 százaléka volt beoltva, jelenleg pedig több mint 99 százaléka, azaz "az intézkedés elérte a célját".

Olivier Véran jelezte: nem kell attól tartani, Franciaországot újabb járványhullám sújtja. "Ugyanakkor még nem pusztítottuk el a vírust, hiba lenne az gondolni, hogy a járvány teljesen mögöttünk van - fogalmazott.

"Két-három napja stagnálnak a számok, sőt egy picit emelkedett is a napi esetszám. De semmi nem katasztrofális a fertőzési szintben, számítottunk is a csökkenés lassulására. Egyrészt, mert az országban már minden újranyitott és a gazdaság teljesen beindult. Másrészt pedig, mert hűvösebb van, nyirkosabb az idő, s ősszel és télen a koronavírus az influenzához hasonlóan gyorsabban terjed" - mondta.

A járványügyi mutatók két hónapja fokozatosan javulnak: kórházban még 6600 fertőzöttet ápolnak, közülük 1090 páciens van súlyos állapotban, miközben egy évvel ezelőtt ilyenkor naponta 3 ezren kerültek kórházba. A naponta feltárt új esetek száma 5 és 6 ezer körül mozog. Az elmúlt 24 órában 27-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben.

A 67 millió lakosú országban 51 millióan, az oltásra jogosultak 88,6 százaléka felvette az oltás első adagját, 86,5 százaléka pedig mindkét adagot, a teljes lakosság háromnegyede van beoltva.

A pozitív tendencia ellenére a kormány 2022. július 31-ig meg kívánja hosszabbítani a védettségi igazolás használatának lehetőségét, s az ennek érdekében elkészített törvénytervezetet szerdai ülésén vitatta meg. Gabriel Attal kormányszóvivő tájékoztatása szerint a kormány célja, hogy az intézkedéssel rábírja az eddig még be nem oltottakat arra, hogy ők is igényeljék a vakcinát, amelynek kötelezővé tételét viszont nem szorgalmazza.

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy 72 óránál nem régebbi negatív teszt) a jelenleg hatályos törvény november 15-ig kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben.

Péntektől egyébként a felnőtteknek csak a receptre felírt teszt lesz ingyenes, a 18 éven aluliak számára viszont bármilyen indok esetén ingyenes marad. A társadalombiztosításnak az idei évben eddig 6,2 milliárd euróba kerültek a szűrések.

A parlamenti ellenzék nem támogatja a védettségi igazolás használatának meghosszabbítását, amely ellen egyébként három hónapja minden szombaton tüntetések vannak országszerte. A kormányszóvivő szerdán ígértet tett arra, hogy a kormány csak akkor tartja fent ezt a korlátozást, ha a parlamenttől felhatalmazást kap rá.

"Nem arról van szó, hogy a védettségi igazolást július 31-ig meghosszabbítjuk, hanem arról, hogy a kormánynak lehetősége marad használatban tartani" - mondta a szóvivő.