Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagy kockázatnak kitett belgyógyászati, sürgősségi, kritikus osztályokon gyógyító egészségügyi dolgozók körében vizsgálták 2020 júliusa és szeptembere között a SARS-CoV-2 fertőzöttséget. A vizsgálatba bevont résztvevők 72 százaléka volt férfi, átlagos életkoruk 48 év volt. A fertőzés első vonalában dolgozó 2844 egészségügyi dolgozóból saját bevallása szerint 568 kapta el a Covid-19-et. Az első ilyen jellegű vizsgálat eredményei a BMJ Nutrition, Prevention and Health lapban jelentek meg 2021. márciusában - írja a kutatásról az OTSZ online.

Azoknál, akik három különféle alvásproblémát (nehéz elalvás, nem folyamatos alvás, altatószerek használata) panaszoltak, 88 százalékkal nagyobb volt a Covid-19 fertőzés kockázata azokhoz képest, akiknek nem volt alvászavaruk. A háromfajta alvászavar egyikének megléte önmagában nem növelte a fertőzés kockázatát.

Mit tesz a nappali szundikálás?

Az összefüggés független volt az életkortól, nemtől, specialitástól és a kórház földrajzi helyétől. Egy igazított analízisben kimutatták, hogy minden plusz átaludt éjszakai óra 12 százalékkal csökkentette, és minden 1 óra napközbeni szundikálás 6 százalékkal növelte a fertőződés kockázatát. Hat ország közül ötben (Franciaország, Németország, Olaszország, Egyesült Királyság és USA) a nappali szundikálás kissé növelte, míg Spanyolországban befolyásolta a kockázatot.

A heti egyszeri kimerülés 1,3-1,4-szeresére emelte a Covid-19 betegség valószínűségét, de a munkával kapcsolatos mindennapos fásultság, kiégés érzés (burnout) esetén 2,6-szor gyakoribb a Covid-19, amely ráadásul súlyosabb formában jelentkezik és hosszabb ideig tart - olvasható a szakportál szemléjében.

Sara Seidelmann, a tanulmány senior szerzője szerint a Covid-19 fertőzés kialakulásában és súlyosságában olyan az alvás higiénével nem összefüggő faktorok is - az alvás optimális minősége vagy a munkahelyi stressz - is szerepet játszanak, ezért a betegségre holisztikus módon kell tekinteni. Megfigyeléseik megerősítik az irodalmi adatokat, melyek szerint az alvászavarok, és a kiégés kockázati faktornak tekintendők az olyan vírusbetegségekben, mint a Covid-19.

Az alváshiány csökkenti az immunitást

Az alvászavarok és az álmatlanság fokozza a növeli a megfázás, a tüdőgyulladás és egyéb légúti fertőzések valószínűségét, és számos vizsgálatban találtak összefüggést az alvás hossza és a vakcinálásra adott válasz között. A rövidebb alvás csökkenti az immunitást, és sérülékenyebbé teszi a Covid-19 betegeket ellátó személyeket a fertőződésre.

Az alvás higiéné betartása nemcsak az egészségügyi dolgozóknak, hanem mindenkinek ajánlott: ideális lenne, ha azonos időpontban feküdnénk le és kelnénk fel, ha legalább az elalvás előtt fél órával megteremtenénk a módot a lazításra, lesötétítenénk a hálószobát, kikapcsolnánk az elektronikus eszközöket, nem dohányoznánk, és nem fogyasztanánk alkoholt, teát, kávét, tudnánk relaxálni - olvasható a portál szemléjében, amelyben megjegyzik, hogy ezek a javaslatok nagyon nehezen tarthatók be a mostani depressziós időszakban, de mindenképpen érdemes megpróbálkozni velük.