Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy a JAMA Network Open-ben 2021. októberében közölt vizsgálat kutatói a Covid hosszú távú kognitív következményeire hívják fel a figyelmet.  Súlyos fertőzés után inkább az idősebbekben alakul ki kognitív zavar, de a fiatalabbnál is előfordulhatnak tartós mentális következmények - idézi az eredményeket az Orvostovábbképző Szemle online kiadása.

A Covid miatt ambuláns, vagy fekvőbeteg ellátásban részesülő, vizsgálatba bevont 470 fő átlagéletkora 49 év volt, kognitív működésük felmérésére jól bevált neuropszichológiai eszközöket használtak a kutatók.

Az eredmények azt mutatták, hogy leggyakrabban a feldolgozás sebessége (18 százalék, n=133), a végrehajtó funkció (16 százalék, n=118), fonémikus (betű) fluencia (15 százalék, n=111), kategória fluencia (pl. hány állatot tudsz felsorolni egy perc alatt, mondjuk 20 százalék, n=148), memória kódolás (24 százalék, n=178), memória előhívás (23 százalék, n=170) szenvedett deficitet.

A fekvőbetegként kezelteknél jóval gyakoribban szenvedett zavart az ambuláns betegekhez képest a figyelem, a végrehajtó funkció, a kategória fluencia, a memória kódolás és a memória előhívás.

A sürgősségi osztályokon kezelteknél még súlyosabb volt a helyzet a járóbetegekhez képest leginkább a kategória fluencia és a memória kódolás esetén. Egyéb kategóriákban nem tértek el a károsodások az egyes csoportok között.

Meglepő, de sokak megfigyelésével egyező volt az,

hogy a korábban teljesen egészséges fiatalok egy része a Covid-fertőzés lezajlása utáni látszólagos javulást követően később visszaesnek, és kognitív működési zavaruk (agyi köd) támad, vagy fáradtságot és szorongást panaszolnak.

Normál esetben ezek a zavarok nem következnek be ilyen életkorú személyekben, maximum egy számjegyű arányban.

Meghökkentő a tünetek mértéke

A zavarok hasonlóak a többi vírusos betegségnél (HIV, Lyme-kór) látottakhoz, de ami meglepő, az a mérték: igen sok a beteg. Mivel a Covidban nagyon sokan betegednek meg, ezek a kognitív működési zavarok százával, ezrével érintik a társadalmat, ami óriási termelési kiesésekkel és egészségügyi kiadásokkal jár, jövőre fogjuk csak realizálni, hogy mekkora problémáról van szó - írják a kutatók, akik szerint vizsgálni kell, hogy a fiatalabb életkorban bekövetkező Covid növeli-e a későbbi kognitív eltérések kockázatát - áll az otszonline.hu szemléjében.

A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a betegek kognitív működését és memóriáját részletesebben kell vizsgálni. A poszt-Covid szindrómában szenvedő betegek kognitív működéseinek szűrését be kell emelni a standard ellátás körébe – függetlenül attól, hogy a beteg milyen súlyos Covidon esett át.