Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hosszabb távon nem fenntartható az a fajta járványkezelés, amely a minimumon tartja a koronavírus-fertőzéseket egy-egy országon belül – mondta a CNBC-nek Benjamin Cowling, a Hongkongi Egyetem Közegészségügyi Iskolájának professzora. Ennek a módszernek a mintaországa Tajvan, ahol csak az elmúlt hetekben ugrott meg a fertőzések száma a vírus új, a korábbinál gyorsabban fertőző változatainak megjelenése miatt. Ezt megelőzően kevés esetet jegyeztek fel, azok is külföldről behurcolt fertőzések voltak.

Ennek eredményeként a 24 milliós szigetországban a lakosság egy százaléka szerezte meg a természetes immunitást a vírussal szemben és a lassú oltási kampány miatt hasonló azok aránya, akik a vakcinának köszönhetően lettek védettek. Tajvanon eddig összesen mindössze 8500 koronavírus-fertőzést jelentettek, ami 124 halálos áldozattal járt. Az országban szemben a világ többi részével eddig nem vezettek be jelentős korlátozásokat, ám a szakértő szerint ez a gyorsan terjedő mutánsok miatt elkerülhetetlennek látszik.

Ez egyben figyelmeztetés lehet Ázsia más országainak is, amelyek hasonló módon próbálják nulla közelében tartani a helyi fertőzéseket. Hongkong és Szingapúr vezetősége már ennek jegyében azonnal szigorított, amint az utóbbi időben nőtt a fertőzések száma. Eközben a korábban a válságkezelésben rosszul szereplő USA vagy Egyesült Királyság a jó oltási kampánynak köszönhetően lazítanak.

Külön probléma Tajvanon az oltások beszerzése. A kormány a Modernával és az AstraZenecával megállapodott a szállításról, ám német BioNTechhel, amely a Pfizerrel együtt van a piacon, nem tudott dűlőre jutni, amiért Kína informális beavatkozását okolják. (Peking Kína részének tekinti Tajvant, amelyet egy napon akár erővel is vissza kell csatolni az anyaországhoz.) A szomszéd persze tagadja, hogy akadályozná Tajvan vakcinaellátását.