Valós veszélye van annak, hogy bűnözők ki akarják majd használni az oltóanyag iránti komoly keresletet - jelentette ki Catherine De Bolle, az Europol főigazgatója a német Funke Médiacsoport vasárnap megjelenő lapjainak nyilatkozva.

A főigazgató szerint már most vannak erre utaló konkrét nyomok. Példaként a közösségi hálózatokon terjedő értékesítési ajánlatokat említett - idézi az MTI hírét a hirado.hu. Akik élnek ezekkel az ajánlatokkal, azok fizetést követően jobb esetben egyáltalán nem kapnak semmit, rosszabb esetben hamis vakcinát szállítanak nekik - emelte ki De Bolle.

"Komoly egészségi következményei lehetnek, ha valaki ilyen csalás áldozatává válik" - hangsúlyozta, de azt is hozzátette, hogy már figyelmeztették ilyen eshetőségekre a tagállamokat, és nagyobb éberségre szólították fel őket. Az Europol főigazgatója szerint a tagállami hatóságoknak fel kell készülniük a vakcinalopási kísérletekre is.

"Az első karantén idején a bandák például védőmaszkszállítmányokat vettek célba. Ez a veszély most az oltóanyag esetében is" - mondta. De Bolle szerint az Europol megpróbálja azonosítani azokat a lehetséges pontokat, ahol különösen nagy a valószínűsége az ilyen bűncselekményeknek. "Ezenfelül létezik egy különleges rendőrségi együttműködés is az EU-ban a szállítmányok védelmére" - fűzte hozzá.