A koronavírus-járvány más típusú válság, mint a pénzügyi összeomlások - véli Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász, a Columbia Egyetem és a Roosevelt Institute professzora, a Világbank volt vezető elemzője, aki a CNBC-nek nyilatkozott.

Következtetésének alapja az a tény, hogy a Fed jelentős monetáris enyhítésének bejelentése lényegében hatástalan maradt a tőzsdékre, azaz tovább zuhantak a részvényárfolyamok. Az amerikai jegybank szerepét ellátó Federal Reserve beavatkozása nyilvánvalóan nem elegendő arra, hogy az USA gazdasága elkerülje a jelentős visszaesést.

Sötét nap

Látva a bizonytalanság természetét, látva milyen sok embernek zuhannak a jövedelmei, a jegybank monetáris enyhítése legfeljebb a pénzpiacok stabilizálásában segíthet, ám nyilvánvalóan még ez is csak részlegesen sikerült - fejtegette a professzor a hétfői fejleményeket értékelve.

A Fed nulla közelébe vitte le alapkamatát és 750 milliárd dolláros értékpapír-vásárlási programot jelentett be, lényegében beindította a pénzpumpát, hogy védelmet nyújtson a koronavírus-járván okozta gazdasági visszaeséssel szemben. Ennek ellenére a tőzsdék tovább zuhantak: Az egyik legfontosabb index, a Dow Jones az 1987. őszi fekete hétfő óta a legrosszabb és a valaha tapasztalt harmadik legsötétebb napját szenvedte el.

Lehetett volna még rosszabb

Ennek Sitglitz szerint a következő a tanulsága: a beavatkozás arra volt jó, hogy enélkül még szörnyűbb fejleményeket láttunk volna. A főközgazdász szerint azért nem tudta stabilizálni a tőkepiacokat, mert egy a korábbiaktól eltérő krízissel állunk szemben, amelyben nem az a gond, hogy kicsi a gazdaság szereplőinek összkereslete. Az a probléma, hogy a járvány miatt a vállalkozók leállítják a szolgáltatásaikat, bezárnak a boltok, a vendéglők, azaz a kínálat roppan meg, így a kereslet élénkítése önmagában nem ad választ a problémára.

A koronavírus-járvány szétterjedése a világra szétzilálta a világgazdaságot: elszakadtak az ellátási láncok, a kormányok határzárakat rendeltek el és a városokat zártak karanténba annak érdekében, hogy lefékezzék az újfajta kórokozó terjedését, amely ellen egyelőre nem létezik immunitás - emlékeztetett a CNBC. A vírus március 17-ére közel 170 ezer embert fertőzött meg a világon és halálos áldozatainak száma meghaladta a 6600-at.

Jönnek a bankok

A pénzintézetek ugyan azt kommunikálják, hogy a piaci felfordulás ellenére stabil a helyzetük, ám nincs olyan bank, amely elszigetelhetné magát egy gazdasági összeomlástól, bármilyen jól fel van tőkésítve - mondja Stiglitz. Az adósok nem tudják majd törleszteni kölcsöneiket, mások nem vesznek fel új hiteleket, magyarán az üzleti modell, amely minden bank működésének alapja meginog. A pénzintézetek különösen érzékenyek az üzleti ciklusokra.

A Nobel-díjas közgazdász első tanácsa ezzel összefüggésben az, hogy a kormányoknak célzottan kellene támogatniuk bizonyos ágazatokat és társadalmi csoportokat. Látva a Fed példáját, azaz a monetáris enyhítés elégtelenségét, korlátozott hatását az óriási nyomás alá került egészségügyi ellátórendszer képességeit kell mindenekelőtt javítani kormányzati beavatkozással.

Jöhet a pénzeső

Arra kell bátorítani az embereket, hogy vessék alá magukat a teszteknek, akár ismétlődően is, továbbá segíteni kell őket abban, hogy ha betegnek érzik magukat, akkor ne menjenek dolgozni attól tartva, hogy kirúgják őket. Óriási összegekre van szükség, nem szabad visszariadni az úgynevezett helikopterpénz bevetésétől, ami azt jelenti, hogy a kormányoknak közvetlenül az emberek zsebébe kell támogatásokat csúsztatniuk - mondja a professzor.

A példa Hongong lehet, ahol tízezer hongkongi dollárt (364 ezer forint) adtak a városállam minden egyes 18 évét betöltött lakójának, hogy a koronavírus-járvány és az azt megelőző tiltakozássorozat miatt lefagyott gazdaságba életet leheljenek. Stiglitz hozzátette még ehhez - amit közgazdászként bizonyára nehéz volt elfogadnia -, hogy a költségvetési deficitet el lehet felejteni. Az államok eladósodásához vezető hiány csökkentésére majd később lehet visszatérni. Végül is a második világháborúban senki sem kérdezte, hogy a kormány megengedheti-e magának a győzelmet szolgáló kiadásokat, csak költötték a pénzt szükség szerint. Csak arra kell ügyelni, nehogy a felpörgő kiadások az infláció elszállásához vezessenek.