Az amerikai jegybank, a Federal Reserve a koronavírus-járvány súlyos gazdasági hatásaira adott válaszként levitte alapkamatát 0 és 0,25 százalék közé, ami felveti annak lehetőségét, hogy idővel 0 alá kerülhet a kamat. Ez azt jelentené, hogy a kereskedelmi bankok nem kamatot kapnának Fedtől a központi bankban elhelyezett betéteikért, hanem még nekik kellene fizetniük.

Ha bevezetik a negatív alapkamatot, akkor ez először fog előfordulni az Egyesült Államok történelmében. Ennek tükrében nem meglepő, hogy még Warren Buffett, a világ egyik legsikeresebb befektetője sem tudja a választ arra a kérdésre, milyen következményekkel járhat ez a pénzpiacokon - derül ki a Business Insider cikkéből.

Hihetetlen

A befektetési szakember, a világ egyik leggazdagabb embere, akit sikerei miatt tőszdeguruként tisztelnek, egy szóban úgy reagált a negatív alapkamat lehetőségére, hogy ez "hihetetlen". A jegybankok egyik gazdaságösztönöző eszköze, hogy 0 közelébe viszik le a kamataikat abban a reményben, hogy ezzel hitelezésre ösztönzik a kereskedelmi bankokat, mert ha betétben tartanák a pénzüket alig keresnének rajta.

Japánban és Európában előfordult a 0 alatti kamat is, ami az előbbi hatást hivatott fokozni azzal, hogy veszteségessé teszi a betéteket. Ugyanakkor a kereskedelmi bankok egy része megkerüli a problémát: külön költségeket számol fel ügyfeleinek, amelyekkel átháríthatja rájuk a jegybanki betétein elszenvedett veszteségeit.

Még ő sem

"Azt kell mondanom, hogy jelenleg az a legfontosabb kérdés a világon, milyen következményekkel járna, ha az USA-ban negatívvá válna az alapkamat" - mondta Buffett. Majd talányosan hozzátette, hogy ha megkapnánk erre a választ, akkor már nem ez lenne a legnagyobb titok. Hogy mire gondolt, az csak sejtette azzal a megjegyzéssel, hogy a válasz rejtély ugyan a számára, de ez nem rémíti meg.

Buffett azt is elárulta, hogy őrületnek tartja, ami az amerikai államkötvények piacán történik. A pénzüknek biztonságos menedéket kereső befektetők erős kereslete miatt ezeknek a papíroknak a hozama egy százalék alá esett, amire soha azelőtt nem volt még példa. A guru azt mondja: nem tud mit kezdeni ezzel a helyzettel.

Megjegyzéseit azonban sikerült még nagyobb ködbe burkolnia, amikor hozzátette mindehhez, hogy ezeknek a talányoknak semmi jelentőségük nincs. Ugyanaz a helyzet mint a tőzsdével. Nem tudjuk, csak találgatjuk, hogy a vállalatok mit fognak csinálni, nem tudjuk, csak tippjeink vannak arra, hogy a tőzsdei árfolyamok merre fognak mozdulni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy hosszabb távon ne tudnánk jól befektetni a pénzünket.