Jason McElyea orvos vasárnap arra figyelmeztetett, hogy az emberek ne szedjék az elsősorban lóféregtelenítésre használt ivermectint, amely alacsony dózisban ugyan alkalmazható embereknél is, de nem a koronavírus által okozott Covid-19 esetében. Az orvos arra intett, hogy ez a szer veszélyes lehet, és ezért csak jól megalapozott indokkal írhatja fel valakinek az orvos - írja az MTI.

Jason McElyea arra panaszkodott, hogy az ivermectin-túladagolással kórházba került páciensek további súlyos terhet rónak a covidos betegek miatt egyébként is rendkívül leterhelt kórházakra Oklahomában. Azt is állította, előfordult, hogy lőtt sebekkel érkező pácienseket csak késlekedéssel tudták ellátni egyes helyeken a túladagolásos esetek miatt.

McElyea nyilatkozatai futótűzként terjedtek az amerikai közösségi médiában. Erre reagálva két oklahomai kórház is közleményben azt állította, hogy náluk nem kezeltek ivermectinnel túladagolt pácienseket.

Az ivermectint annak ellenére kezdték el szedni az új típusú koronavírus okozta Covid-19-ben szenvedő betegek, hogy nincs tudományos bizonyíték a hatékonyságára, sem a gyógyításban, sem a megelőzésben. Alkalmazása annyira elterjedt lett az Egyesült Államokban, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) augusztusban külön figyelmeztetést adott ki, amelyben óva intett a szer alkalmazásától. Az ivermectin lovaknak és teheneknek kifejlesztett gyógyszer, amely nagyobb dózisban súlyos károkat okozhat az embernek - emelte ki az FDA.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) nemrég szintén figyelmeztetést adott ki arról, hogy az utóbbi időben élesen emelkedett a mérgezéses eseteket ellátó központokban feljegyzett olyan riasztások száma, amikor ivermectin-túladagolás történt.