Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hollandiában részleges kijárási tilalmat és járványügyi zárlatot rendelnek el, miután a 17,5 milliós országban az új koronavírus-fertőzések száma gyorsan emelkedik. Azután, hogy szeptember végén megszüntették a társadalmi távolságtartási intézkedéseket a fertőzés intenzívebben kezdett terjedni,  csütörtökön 24 óra alatt rekord mennyiségű fertőzöttet, mintegy 16 300 megbetegedést jelentették - írja a Reuters. (Viszonyításképpen a 9,6 milliós Magyarországon 8394 új fertőzöttet diagnosztizáltak a pénteki adatok szerint.)

A bárokat, éttermeket és a nem alapvető fontosságú üzleteket szombattól kezdődően legalább három héten át 19 órakor zárva tartják. Az embereket arra kérik, hogy amennyire csak lehet, otthonról dolgozzanak, és a következő hetekben a sporteseményeken nem lehetnek majd nézők. Az iskolák, színházak és mozik nyitva maradnának.

Mark Rutte ügyvezető miniszterelnök kabinetje még pénteken meghozza a végleges döntést, és az új intézkedéseket este 6-kor közli majd a tévében. 

A fertőzések új hulláma nyomást gyakorol a kórházakra az egész országban. Sok helyen már a rendszeres ellátást kellett korlátozni, hogy jusson erőforrás a Covid-19-es betegek kezelésére. 

A járvány megfékezése érdekében a kormány pandémiával foglalkozó tanácsadó testülete csütörtökön azt javasolta, hogy vezessenek be részleges zárlatot, és a nyilvános helyekre csak olyan személyek léphessenek be, akiket teljes mértékben beoltottak, vagy akik nemrég gyógyultak ki a koronavírus-fertőzésből. Az újabb zárlat drasztikus fordulatot jelentene a holland kormány politikájában, amely a múlt hónapig úgy gondolta, hogy a viszonylag magas oltási arány miatt az év vége felé tovább enyhítheti az intézkedéseket.

De nem csak a holland kormány fontolgatja a szigorú intézkedéseket, mivel a fertőzések rekordszintre szöktek. Ausztria csütörtökön közölte, hogy napok választják el attól, hogy több millió be nem oltott embert zárlat alá helyezzen. 

Számos fejlett ország azonban kitart amellett, hogy a vakcinák bevezetése miatt a zárlatok szükségtelenek, Nagy-Britannia például az immunitás növelésére szolgáló emlékeztető oltásokra támaszkodik.

A holland felnőtt lakosság mintegy 85 százaléka teljes mértékben be van oltva. Az emlékeztető oltásokat eddig csak a gyenge immunrendszerű emberek egy kis csoportjának adták be, és decemberben a 80 éves és idősebb korosztály számára is felajánlják. Magyarországon az átoltottság nem éri el a 65 százalékot.

A holland Egészségügyi Intézet (RIVM) adatai szerint a múlt hónapban a holland kórházakban fekvő betegek mintegy 55 százaléka, az intenzív osztályon fekvők 70 százaléka nem vagy csak részben volt beoltva.