A brit Guardian lap cikke szerint egy új kutatásban 500 koronavírus-fertőzött, alacsony rizikójúnak számító, azaz fiatal és alapbetegséggel nem rendelkező embert vizsgáltak, akiknek átlagéletkora 44 év volt - írja az Infostart.hu.

Általános vizsgálat mellett MR diagnosztikai vizsgálatnak is alávetették őket, valamint laborvizsgálatot készítettek, és online kérdőívek segítségével is kikérdezték őket. Az előzetes adatok szerint a vizsgált betegek több mint 70 százalékánál megfigyelhető szervkárosodás, amely érintheti a szívet, a tüdőt, a májat és a hasnyálmirigyet is.

Több szervet is érinthet az elváltozás

Jó hír, hogy a károsodás enyhe, de a legkonzervatívabb szemmel nézve is észrevehető. Az emberek negyedénél két vagy több szervet is érint. Érdekes kérdés, hogy ez az állapot a későbbiekben romlani vagy javulni fog, vagy hogy van-e olyan csoport, amelynél az állapot rosszabbodására kell számítanunk - mondta Amitava Banerdzsi kardiológus, a University College London docense.

A kardiológus szerint az, hogy a nehézlégzést tapasztalóknál szív- és tüdőkárosodást, míg az emésztőrendszeri panaszokkal jelentkezőknél máj- és hasnyálmirigy-károsodást találtak, bizonyíthatja, hogy a koronavírus szervek, sőt, több szerv szintjén támadja a testet. A résztvevőket továbbra is megfigyelik illetve vizsgálják majd.

Új jelenség a hosszan ható Covid-betegség

Egy másik, 58 kórházban kezelt beteg bevonásával készített kutatásban károsodást találtak

  • a tüdőben 60 százalék esetében,
  • a vesékben 29 százaléknál,
  • a szívben 26 százaléknál,
  • a májban 10 százaléknál.

Emellett az agyszövet változásaira is felfigyeltek - írja az Infostart.

A szakemberek szerint ezeknek a kutatásoknak jelentős hatása lehet abban, hogy komolyan vegyék az úgynevezett hosszú Covidban szenvedőket, és komplexebben vizsgálják őket, így ne kelljen később orvosról orvosra járniuk. Nagy-Britanniában egy negyven intézményből álló, hosszú Covidot kezelő rendszert állítanak fel, ahol orvosok és nővérek mellett terapeuták is kezelik majd a betegségben szenvedőket - olvasható a cikkben.

Magyar kutatók is segíthetnek

A nehézlégzés, fáradékonyság mellett számos további tünettel is jelentkező "hosszú Covid" kezelésében is segítséget jelenthet egy magyar szabadalom - írja az Infostart.hu. A Magyar Tudományos Akadémia és a SigmaDrugs közös kutatása ebben a hónapban kezdődött meg a Semmelweis Egyetemen és egyes járványkórházakban a fluvoxamin nevű szerrel kapcsolatosan - írja az MTA a honlapján. A gyógyszer ezzel a klinikai tesztek második fázisába ért, ami ritkaságszámba megy magyar viszonylatban. A fluvoxamin képes megelőzni a citokin vihart, és a tüdőkárosodások kezelésében is jó eredményeket várnak tőle.