Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megegyezés született az uniós digitális Covid-tanúsítványról szóló bizottsági javaslatról - jelentette be Didier Reynders az EU igazságügyi biztosa. Az új közös uniós okmány célja, hogy megkönnyítse a szabad munkavállalást és az idegenforgalmat az államszövetségen belül, tartalmazni fogja az oltással, a koronavírus-tesztelésekkel és a betegségből való felépüléssel kapcsolatos információkat minden állampolgár esetében. Az utazási igazolvány hivatalos neve "EU Digital COVID certificate" lesz.

Az uniós polgárok akkor kaphatják majd meg az igazolványt, ha a három elem közül legalább az egyikkel rendelkeznek. Azok, akik már egy adag oltást megkaptak, azonnal igényelhetik majd a bérletet. De csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat fogadják el. A mai napig az EMA által zöld utat kapott oltások a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen (Johnson & Johnson) - írja az Euronews.

Magyarországon viszont oltottak a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V. nevű készítményekkel is. Utóbbit legalább vizsgálja az uniós gyógyszerhatóság, míg előbbi ugyan rendelkezik a WHO veszélyhelyzeti engedélyével, de az EMA-hoz még nem adták be engedélyeztetésre. Az ezt a vakcinát megkapó magyarok negatív koronavírus-teszttel, vagy az antitestes védettséget igazoló dokumentummal utazhatnak majd. További jövőbeni lehetőség, hogy az Orbán Viktor vezette kormány kétoldalú megállapodást köt a többi EU-s országgal, hogy fogadják el a két keleti vakcinát is, de erre egyelőre csak akkor van lehetőség, ha legalább a WHO-pecsétjével bír egy készítmény. Ausztria például már a Sinopharm-oltást elfogadja.

A végleges kompromisszum 100 millió eurós uniós forrást (és szükség esetén további 100 millió eurót) irányoz elő a tesztelés megfizethetőbbé tételére, a tagállamok pedig kötelezettséget vállalnak arra, hogy csak akkor szabnak ki utazási korlátozásokat a bérlet tulajdonosaira, ha az a közegészségügy védelme érdekében szükséges.

Az Európai Bizottság március közepén terjesztette elő a javaslatot, és azóta rekordgyorsasággal zajlanak a tárgyalások az Európai Parlament és az összes tagállam képviselőit tömörítő uniós tanács között. A két intézmény közötti ideiglenes megállapodásra volt szükség ahhoz, hogy a javaslat életbe léphessen.

 

 

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.