Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit egészségügyi minisztérium szerda este ismertetett adatai szerint az elmúlt 24 órában országszerte 32 548 új koronavírus-fertőzéses esetet azonosítottak szűrővizsgálatokkal.

Legutóbb január 24-én haladta meg a 30 ezret az egy nap alatt kiszűrt új koronavírus-fertőzések száma: aznap 30 004 esetet jelentettek országszerte. A szaktárca szerdai összesítése alapján az utóbbi egy napban 33-an haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben.

A januári tetőzés csúcsán, január 20-án 1820 halálos áldozata volt 24 óra alatt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak, vagyis a jelenlegi napi halálozási szám az akkori adatoknak nem egészen két százaléka.

A halálos áldozatok napi száma legutóbb február 10-én haladta meg az ezret, március 23. óta egyetlen napon sem érte el a százat, június eleje óta pedig jellemzően nulla és 30 között mozog. Az egészségügyi minisztérium szerdai adatai szerint jelenleg 2446 pácienst ápolnak kórházban Covid-19 betegséggel Nagy-Britanniában. A januári tetőzés idején megközelítette a 40 ezret a Covid-19 miatt kórházi kezelésre szoruló betegek száma.

A brit közegészségügyi szakértők egyöntetű véleménye szerint az oltási kampány sikerét jelzi, hogy mára teljesen elszakadtak egymástól az újonnan kimutatott koronavírus-fertőződések, illetve a kórházi kezelést igénylő megbetegedések és a halálozások számát jelző görbék. Ezt mutatja az angliai közegészségügyi szolgálat (PHE) szerdán ismertetett modellszámítása, amely szerint az előző járványhullám idején átlagosan hatvan koronavírus-fertőződés okozott egy halálesetet, ma azonban több mint ezer fertőzöttre jut egy halálozás.

A PHE számításai alapján a koronavírus elleni oltások eddig több mint 27 ezer ember életét mentették meg Nagy-Britanniában, és több mint hétmillió esetben akadályozták meg a Covid-19 betegség kialakulását. A szolgálat közölte: vizsgálatai egyértelművé tették azt is, hogy két oltási dózis ugyanolyan hatékonysággal akadályozza meg a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedéseket a fokozottan fertőzőképes, Nagy-Britanniában dominánssá vált delta koronavírus-variáns esetében, mint az először azonosított alfa változat által megfertőzöttek körében.

Az egészségügyi minisztérium szerda esti adatai szerint a felnőtt brit lakosság csaknem 86,4 százaléka - több mint 45,5 millió ember - már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, közülük 34 milliónak - 64,6 százaléknak - a második oltási adagot is beadták. A brit kormány célkitűzése az, hogy július 19-ig a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja az első oltási dózist, szeptember közepére pedig minden felnőttnek mindkét oltási adagot beadják.

Mindezek alapján Angliában a kormány tervei szerint július 19-én a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt, még érvényben lévő utolsó jogi korlátozások nagy többségét feloldják.