Továbbra is gyorsan terjed a koronavírus-járvány a világon - derül ki az amerikai Johns Hopkins Egyetem folyamatosan frissülő globális adataiból.

Magyar idő szerint szerda reggel - valamivel 6 óra után - a fertőzöttek száma közel 63,8 millió volt, ez azt jelenti, hogy egy nap alatt több mint 561 ezer embernél mutatták ki a vírust (SARS-CoV-2). Bár a több mint félmillió új eset még mindig nagyon magas érték és jelentősen meghaladja az egy nappal korábbi növekedést, hétfőről keddre ugyanis 493 ezer új esetet regisztráltak. Ugyanakkor novemberben több nap is volt, amikor 600 ezer felett volt az új fertőzöttek száma, vagyis utóbbi napokhoz képest lassabban terjedt a járvány az utóbbi 24 órában.

Szerdára a gyógyultak száma több mint 436 ezerrel csaknem 41 millióra nőtt. A vírus okozta betegségben (Covid-19) és szövődményeiben egy nap alatt életét vesztett 11 773 ember, így a halálos áldozatok száma megközelíti az 1,48 milliót.

Így terjed a járvány
Megnevezés2020. december 2. keddEgynapi változás
Fertőzött (fő)63 790 774561 419
Gyógyult (fő)40 959 260436 229
Halálos áldozat (fő)1 479 44611 773
Forrás: Johns Hopkins Egyetem, Napi.hu

A Johns Hopkins Egyetem adatsoránál azonban figyelembe kell venni egyrészt azt, hogy a világ országaiban mások a járványügyi szabályok, a tesztelési kapacitás is eltérő, ezért a megjelent adatok eltérhetnek a tényleges számoktól. Másrészt a Johns Hopkins Egyetem adatai globálisak, a különböző földrészeken, országokban más ütemben terjed a járvány.

 

A részletes globális adatokból kiderül az is, hogy az Egyesült Államokban a legrosszabb a járványhelyzet: az amerikai hatóságok a járvány megjelenése óta 13,7 millió fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Indiában 9,5 millió, Brazíliában pedig 6,4millió fertőzöttről tudnak a hatóságok. A Johns Hopkins Egyetem interaktív térképén az látszik, hogy a világ különböző országaiban hol tart a pandémia.

Magyar szempontból az ausztriai adatok fontosak, Orbán Viktor miniszterelnök a járvány megjelenése után több említette, hogy Ausztriát Magyarország víruslaborjának tekinti, mert egy-két héttel a hazai állapotok előtt járnak. Ezért az járvány ausztriai alakulásából lehet dönteni a magyar intézkedésekről. A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint Ausztriában eddig közel 285 ezer fertőzöttet azonosítottak. Magyarországon a kedd reggeli adatok szerint a fertőzöttek száma átlépte a 221ezret.

Az Európai Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb - legutóbbi november 30-án hétfőn frissített - adatai szerint magyar adatok rosszabbak, mint az ausztriaiak: az 1 millió lakosra jutó fertőzöttek száma ugyanis Magyarországon növekedést mutat, Ausztriában viszont csökken. (A legfrissebb magyarországi adatokat várhatóan szerdán reggel 9 óra körül publikálja a hivatalos kormányzati oldal, a koronavirus.gov.hu.)