A The Lancet című brit orvosi szaklapban jelent meg az a tanulmány a 2020 márciusa és 2021 áprilisa közötti időszakról, amely szerint világszerte legalább 1,5 millió gyerek árvult el részben vagy teljesen amiatt, hogy a covid-19-járványban meghaltak a szüleik. Az elemzés egyértelművé teszi, hogy az érintett gyerekek pszichoszociális és anyagi támogatásának központi szerepet kell játszania a járvány következményeire adandó válaszok között - írja az Euronews.

A tanulmány a többi között a születési, illetve a koronavírussal összefüggésbe hozható halálozási arányszámokra támaszkodik kéttucat államban, az így nyert adatokat pedig kiterjesztették világviszonylatra. A kutatók megjegyzik, hogy mivel államonként eltérő az adatgyűjtés, ezért végeredményként egy feltehetőleg alulbecsült értéket kaptak, tehát milliókról lehet szó valójában.

Az árvává vált gyerekek száma lakosságarányosan kirívóan magas Dél-Afrikában, Mexikóban, Brazíliában és Kolumbiában. Az apjukat elvesztő gyerekek száma nagyjából ötszöröse azon fiatalokénak, akiknek az anyja hunyt el a kórban.

Magyarországon Áder János köztársasági elnök alapítványt hozott létre a járvány miatt elárvult gyerekek számára.