Várhatóan tovább szigorítanak a járvány elleni intézkedések keretében az eddig érvényben lévő korlátozásokon Ausztriában, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök korábbi kijelentése szerint Magyarország laborjának tekint a Covid-19 elleni harcban. Sebastian Kurz osztrák kancellár ugyan tartja magát a menetrendhez, s az átfogó, teljes lakosságot érintő újabb lépések bejelentését holnap délután 5 órára időzíti, azonban a Heute című osztrák lap értesülése szerint már biztosra vehető, hogy az eddigiekhez további olyan évfolyamok is csatlakoznak majd, amelyeket távoktatásra állítanak át.

Múlt hét elejétől a 14-18 éves korosztály oktatásban vezették be ezt a rendszert, a nyolcosztályos gimnáziumok és középiskolák felső tagozatában, valamint a szakközépiskolák és szakmunkásképzők ennek megfelelő évfolyamain. A lap szerint most a 10-14 éves korosztály van soron, ez a gimnázium, középiskolák alsó tagozatát jelenti (Magyarországon ez az 5-től a 8-ik évfolyamnak megfelelő korosztály).

QP | Quality Placement

Az újság úgy tudja, ezen kívül bezárják az eddig bizonyos korlátozások mellett még nyitvatartási lehetőségeiket megőrző fodrászatokat és kozmetikai szalonokat is.

Az országban jelenleg 20 óra és reggel 6 óra között kijárási tilalom van érvényben, azonban ez elég laza és számos kivételt enged a jelenlegi szabály. Ilyen lehet, ha valakinek el kell látnia valakit, legyen az beteggondozás, vagy segítségnyújtás, ki lehet menni testi veszélyezettség esetén, a mindennapos élethez szükséges igények kielégítése céljából, illetve testi és lelki felfrissülés céljából. Most ezen szeretnének szigorítani, s a lap szerint éjfél után teljes, szigorú kijárási korlátozás lép majd életbe.

Ausztriában hetek óta tart a vita arról, hogy be kell a zárni az iskolákat és az óvodákat a járvány lassítása céljából. Míg járványügyi szempontból nyilván a teljes lezárás lenne a célravezetőbb, addig az ország gazdaságának szempontjából, s a gyerekek lelki fejlődésének szempontjából az intézmények nyitva maradása lenne a fontosabb. Az előző korlátozások november 3-i életbe lépése óta napi 3 ezerről mostanra 5 ezerre nőtt az országban az aktív esetek napi növekménye. Ez azt jelenti, hogy ennél több új fertőzöttet találnak naponta, a azonban az időközben gyógyultak számával azt az értéket csökkenteni kell (szerdán közel 10, csütörtökön közel 9 ezer új fertőzöttet találtak.)

A korábbi intézkedéseknek nyilván késleltetve van hatása - a szakértők a kórházban ápoltak számában nagyjából 10-14 napos csúszással számolnak - s ez kivárásra ösztönözheti a kormányt, akkor is, ha a kórházban ápoltak számának növekedése nem látszik lassulni. Azonban van olyan tényező is, ami a további szigorítás felé billenti a mérleg nyelvét.

Ma hozták nyilvánosságra ugyanis annak az átfogó vizsgálatnak az eredményét, amelyet az úgynevezett gargarizáló tesztekkel végeztek az osztrák iskolákban október 22-vel bezáróan. E szerint a valamivel több mint 10 400 letesztelt tanár és diák között (1200 volt közülük pedagógus) 40 fertőzöttet találtak, ami közel 0,4 százalékos aránynak felel meg.

Tudni kell, hogy itt a gargarizálással nyert mintát egy gyorsított PCR-tesztnek vetik alá, tehát azt, mutatja, hogy a tesztalany aktív fertőzött-e, nem pedig azt, hogy átesett-e már a fertőzésen. Eközben október 22-én hivatalosan még csak valamivel kevesebb mint 17 ezer körüli aktív fertőzött volt az országban, ami a lakosság 0,2 százalékát jelenti. Mindezt úgy, hogy a hivatalos statisztikákban szereplő fertőzött gyerekek természetes otthoni karanténban voltak, tehát nem vettek részt a tesztben.

Bár a 40 fő önmagában kevésnek tekinthető, azonban a leteszteltek arányához képest azt mutathatja, hogy a gyerekek (a 6-14 éves korosztályt tesztelték) legalább ugyanolyan arányban lehetnek a fertőzöttek között, mint felnőttek.