Csehországban a Karvinái járásban található Darkov bánya vált a koronavírus új epicentrumává. A cseh higiénikusok már 276 új típusú koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván a morva-sziléziai régió szénbányájában történt fertőzés miatt - írja az Infostart.

A bányászok családtagjait is megfertőzte a vírus. A szénfejtést leállították, az aknákat átszellőztetik.

Lengyelországban sem jobb a helyzet, a sziléziai szénbányákban több mint 3 ezer bányász kapta el a koronavírust.

A darkovi szénbányában 201 bányász koronavírus tesztje lett pozitív, a hozzátartozók közül 71-en fertőződtek meg, további négyen pedig egy alvállalkozó cég alkalmazottai. Attól tartanak, hogy ez a szám még növekedhet. A bányában a szénkitermelést leállították, de 150 ember így is felvette a munkát. A tőlük vett minta negatív lett. Nekik most az a feladatuk, hogy kiszellőztessék az aknákat, és kiszivattyúzzák belőlük a vizet.

Adam Vojtìch cseh egészségügyi miniszter szerint nehezebb a döntés a bányában történő munka beszüntetéséről, mint más ipari ágazatokban, mivel a bányát biztonsági okokból nem lehet egyik napról a másikra teljesen bezárni és elhagyni, ennek biztonsági következményei lehetnek.

A szénbányában a vírus annak ellenére terjedt el, hogy az üzemeltető a járvány kirobbanásának kezdete óta ügyelt a higiéniai előírások betartására.