Jelenleg csak beutazásuk előtt kell 72 óránál nem régebbi negatív tesztet felmutatniuk.

A brit egészségügyi minisztérium keddi - egyelőre csupán vázlatos - ismertetése alapján a tervezett intézkedés mindenkire vonatkozik, aki külföldről érkezik. A cél a behurcolt fertőzések teljes körű kiszűrése és az esetleges újabb koronavírus-variánsok azonosítása. A tesztet még a kötelező tíznapos karantén lejárta előtt el kell végeztetniük a külföldről érkezőknek.

A BBC rádió nem hivatalos értesülése szerint az elképzelések között szerepel, hogy a külföldről érkezőknek a karanténidőszak második, majd nyolcadik napján is koronavírustesztet kellene végeztetniük. Arról sem hangzottak el még részletek, hogy ezeknek a szűrővizsgálatoknak a költségei kit terhelnének.

A brit kormány már három hete érvényben lévő rendelkezése alapján a külföldről Nagy-Britanniába utazóknak indulásuk előtt is el kell végeztetniük egy koronavírustesztet, és csak e szűrővizsgálat negatív leletének felmutatása után kezdhetik meg utazásukat. Ezt a koronavírustesztet az indulás előtt legfeljebb 72 órával lehet elvégeztetni.

A külföldről érkezőket a negatív koronavírus-szűrési lelet sem menti fel a kötelező tíznapos nagy-britanniai karantén alól, sőt a kedden bejelentett újabb intézkedés alapján ezen időszak alatt kell majd elvégeztetni az újabb koronavírustesztet. A brit kormány nemrégiben átmenetileg minden országból megszüntette a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét az Egyesült Királyságba, azokból az országokból pedig, amelyekben tömegesen tűntek fel új koronavírus-variánsok, teljesen megtiltotta a beutazást a külföldieknek.

A tilalom a legtöbb dél-amerikai országra és Afrika déli államaira, valamint - szoros dél-amerikai, főleg brazíliai utazási kapcsolatai miatt - Portugáliára vonatkozik. Ezekből az országokból a brit állampolgárok és a Nagy-Britanniában letelepedési engedéllyel élő külföldiek hazatérhetnek, de a tervek szerint jövő hétfőtől nem otthonukban, hanem kijelölt kereskedelmi szálláshelyen kell eltölteniük a tíznapos karantént.