"Teljes gőzzel" folytatni kell az oltási programot. Nagy-Britanniában ugyanis az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőződéses esetek száma fél évi mélypontra csökkent, de az európai kontinensen még mindig emelkedőben van a harmadik járványhullám, és ki kell építeni az immunizációs védelmet arra az esetre, ha ez a hullám elérné a brit partokat - fogalmazott a brit kormányfő. Erre annál is inkább szükség van, mivel egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy az oltási kampánnyal eddig elért lakossági immunitás mennyire erős védelmet nyújtana egy esetleges újabb járványhullám következményei ellen.

A felnőtt brit lakosság 60 százalékát már beoltották.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint az elmúlt 24 órában országszerte 4654 koronavírus-szűrővizsgálat eredménye lett pozitív. A nagy-britanniai koronavírus-járvány januári tetőzésének idején volt olyan időszak, amikor megközelítette a 70 ezret a naponta kiszűrt új fertőződések száma. A szaktárca ismertetése szerint eddig 30 444 829-en kapták meg az első adagot a Nagy-Britanniában forgalmazott két oltóanyag - a Pfizer/BioNTech- vagy az Oxford/AstraZeneca- vakcina - valamelyikéből. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt brit lakosság 60 százalékát már beoltották.

Az utóbbi egy hónapban tízmillióan részesültek a koronavírus elleni oltásban, ugyanis február 28-án lépte át a 20 milliót, vasárnap pedig a 30 milliót a beoltottak száma. A hétfő esti tájékoztatás szerint a második oltási dózist eddig 3 674 266 embernek adták be.

A brit kormány célkitűzése az, hogy április közepére a 50 éven felüli korosztály mindegyik tagja, július végére a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja a koronavírus elleni oltás első adagját. A hétfő este zárult 24 órában országszerte 23-an, az elmúlt egy hétben 443-an haltak meg Covid-19 betegségben. A heti halálozási szám az egy héttel korábbi adattal összevetve 25,3 százalékkal, a napi adat a januárban jelentett egynapi halálozási számokhoz képest 95 százalékkal csökkent.

A hétfő esti Downing Street-i sajtótájékoztatón Boris Johnson kijelentette: mindez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az oltási kampány, amely először az idős korosztályokra és a veszélyeztetett lakossági csoportokra összpontosított, visszavetette a halálozási rátát.

A brit miniszterelnök szerint ezt a védelmet kell most megerősíteni a második oltási adagokkal, így április sokak számára a második dózis hónapja lesz. Hétfőn nagy nap köszöntött az országra, hiszen megszűntek a január óta érvényben volt kijárási korlátozások. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez még csak egy kis lépés a szabadság felé, és továbbra is elővigyázatosan kell haladni a nyitási folyamattal.

Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója elmondta: a modellszámítások arra vallanak, hogy ha nem lennének oltások, a fertőződés utáni négy hétben az 55-64 éves korosztály minden százezer tagja közül átlagosan 28,9 kerülne kórházba Covid-19 betegséggel, a korcsoport teljes átoltottsága esetén ugyanakkor ez a szám 5,8-re csökken.