Az Actual de Cluj helyi portál közlése szerint az operában már 30 fertőzöttet azonosítottak. Az intézmény múlt hét csütörtökön jelentette be, hogy a járványügyi helyzet miatt októberi előadásai elmaradnak.

Szép Gyula, az opera igazgatója az MTI-nek sem cáfolni sem megerősíteni nem kívánta a sajtóban közölt számot. Csak azokról az esetekről tud, amelyekről maguk a fertőzöttek értesítették. Ezek között egyaránt vannak zenekari tagok, kórustagok, szólisták és a műszaki személyzet tagjai. Az igazgató szerint október 3-án értesültek az első fertőzésről. Ezt követően a helyzet tisztázódásáig megtiltották a társulat tagjainak, hogy bemenjenek az épületbe. Az intézmény művészei azt az utasítást kapták, hogy otthon gyakoroljanak.

Az igazgató megemlítette: október 6-tól egy minisztériumi rendelet is megjelent, amely szerint nem szabad két óránál hosszabb előadásokat tartani. Ez a rendelet is korlátozta az opera működését, hiszen az előadásaik többsége három óra körüli. Arra készülnek, hogy a kényszerű szünet után hangversenyeket tartsanak, amelyek beleférnek az egészségügyi előírások szabta keretekbe.

Az operával azonos épületben működő Kolozsvári Állami Magyar Színház műszaki személyzetéből öten fertőződtek meg - nyilatkozta Tompa Gábor, az intézmény igazgatója. Múlt csütörtökön indultak volna Szerbiába Henrik Ibsen Nóra című drámájával, amelyet Kragujevácban és Szabadkán mutattak volna be egy-egy fesztiválon. Ekkor tesztelték azokat, akik utaztak volna. Mivel a műszaki stáb több tagjánál is kimutatták a fertőzést, le kellett mondani a szerbiai fellépéseket, és vissza kellett fordítani a már úton levő díszletes teherautót is. Valamennyi munkatársuk jól van, a fertőzötteknek sincsenek tüneteik.

A színház egyelőre október 24-ig mondta le előadásait. A legnagyobb dilemmájuk, hogy a hagyományos formában meg tudják-e szervezni az Interferenciák nemzetközi színházi fesztivált, avagy arra kényszerülnek, hogy az online térben mutassák be a fesztivál előadásait.

Az új megbetegedések utóbbi napokban közölt statisztikájában Kolozs megye az ország legfertőzöttebb megyéi között szerepel. Az elmúlt 24 órában 172-en fertőződtek meg a mintegy 700 ezer lakosú megyében. A prefektusi hivatal hétfői összesítése szerint az elmúlt két hétben Kolozsváron, Désen és Szamosújváron, valamint a néphagyományairól híres Szék községben is meghaladta az ezer lakosra jutó új esetek száma a kettőt.