Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Új járvány kezdődött Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) úgynevezett brit mutációjának szétterjedésével, ezért védekezni is másként kell - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben.

A vírus egy éve megjelent változata ellen védekezve a jelenlegi korlátozásokkal is sikerült volna megfékezni a járványt, Németország mégis ismét a fertőzésszám robbanásszerű emelkedésének szakaszában van, mert az "erőszakosabb", sokkal fertőzőképesebb és "halálosabb" brit mutáns kiszorította a többit. Ezért a tavaly tavasz óta kifejlesztett új eszközöket is használni kell, köztük az antigén gyorstesztet és a segítség nélkül, önállóan elvégezhető gyorstesztet is - mondta a kancellár. Németországban mindenkinek biztosítják a hetente legalább egyszeri ingyenes teszt lehetőségét, de élni is kell ezzel a lehetőséggel.

Szerinte a tesztelés a "híd", amelyen haladni lehet, amíg megmutatkoznak a járványt megállító oltási kampány eredményei. "Minél többet tesztelünk, annál kevesebb korlátozásra van szükség" - tette hozzá. Rendszeresen tesztelni nemcsak az iskolákban, óvodákban kell, hanem minden munkahelyen. A vállalkozások legalább 80 százalékában biztosítani kell a tesztelés lehetőségét a dolgozóknak, és ha a gazdaság szereplői nem gondoskodnak erről önként, "szabályozási intézkedések" következnek - mondta a kancellár.

Beszélt arról is, hogy a védekezést minél inkább a helyi adottságokra szabva, regionális szinten kell megszervezni. Németország szövetségi berendezkedésű ország, ahol nem lehet mindent a szövetségi kormányon számon kérni, hanem önállóan is tenni kell a járvány megfékezéséért. Így például "egyetlen járási vezetőnek vagy polgármesternek sem tilos" követni a kiemelkedően sikeres Tübingen vagy Rostock példáját.

Merkel úgy látja, több optimizmus is kell a járvány átvészeléséhez, nem szabad mindig csak a rosszat meglátni. Példaként említette, hogy európai összevetésben igen sikeres fejlesztésnek számít a fertőzési láncolatok megszakítását szolgáló kapcsolatkövető alkalmazás, amelyet húszmilliónál is több okostelefonra töltöttek le.

Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint 24 óra alatt 22 657 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem harmincszázalékos növekedés az egy héttel korábbi 17 504-hez képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 713 657 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 228 halálesetet jegyeztek fel, így 75 440-re emelkedett a járvány németországi áldozatainak száma.