Rishi Sunak péntek este bejelentette: a kormány a bezárásra kötelezett vállalatok alkalmazottainak bérük 67 százalékát november 1-től fizeti ki. A hat hónapra szóló kötelezettségvállalás havi 2100 font (825 ezer forint) munkabérig terjed - írta az MTI.

A Nagy-Britanniában ismét egyre gyorsabban terjedő koronavírus-fertőzések miatt a kormány sajtóértesülések szerint a jövő héttől - főleg a járvány jelenlegi gócának tekintett észak-angliai térségekben - a vendéglátóhelyek átmeneti bezárásának elrendelését tervezi.

Boris Johnson miniszterelnök várhatóan hétfőn ismerteti a járvány terjedésének megfékezését célzó intézkedéseket. Kormányforrásokból származó médiaértesülések szerint szerdától léphet életbe az éttermek, pubok, bárok bezárását elrendelő határozat az érintett országrészekben.

A brit kormánynak van már egy hasonló kezdeményezése, amelynek alapján a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt munka nélkül maradt vállalati alkalmazottak bérének 80 százalékát - legfeljebb 2500 font erejéig - a költségvetés fedezi, ha a cégek nem bocsátják el ezeket a munkavállalókat.

Ez a program viszont október végén lejár, és a november 1-től érvénybe lépő új kezdeményezés több szempontból nagyvonalúbb.
Rishi Sunak elmondta: a bezárásra kötelezett vállalatoknak nem kötelező hozzájárulniuk az alkalmazotti bérekhez, a kormány csak azt kéri, hogy a társadalombiztosítási és a nyugdíjjárulékot fizessék a munkavállalók után.

A program az Egyesült Királyság egészére kiterjed, így a skóciai éttermek, pubok, bárok is részesülnek a részleges bérfizetésre fordítható költségvetési juttatásban.

A skót kormány e héten bejelentett rendelete szerint a két legnagyobb skóciai városban, Glasgowban és Edinburgh-ben, valamint a középső országrészben péntek estétől október 25-ig nem nyithatnak ki a vendéglátóhelyek.

Más országrészekben a pubok és az éttermek ugyanebben az időszakban beltéri helyiségeikben csak ételt és alkoholmentes italokat szolgálhatnak fel, ezeket is csak 18 óráig, szeszesitalt külső teraszaikon vagy elvitelre viszont 22 óráig értékesíthetnek.