Hiába sikerült eddig a magyarországihoz hasonló katasztrofális harmadik hullámot masszívan meggátolni a szomszédos Ausztriában, az ország két legnépesebb tartományában, Bécsben és Alsó-Ausztriában csak hétfőtől térhetnek vissza félig-meddig az iskolások a jelenléti oktatásba, s azt is az itthon megszokottnál jóval szigorúbb előírások mellett.

Arról már korábban írtunk, hogy az Orbán Viktor kormányfő által tavaly még viccesen Magyarország víruslaborjának nevezett ország stratégiája részben már a második hullám idején, s a harmadik hullámban pedig már gyökeresen más stratégiát alkalmazott a koronavírus járvány megfékezésére, mint az itthoni. Sokkal hamarabb zártak, év elejétől már mindenhol kötelezővé tették az FFP2-es maszkok használatát és vették a fáradtságot arra, hogy teszteljenek és ne hanyagolják el a kontaktkutatást.

Most, hogy a nyomás némileg enyhült az egészségügyi ellátórendszeren, a kormány pénteki döntése alapján elvileg május 19-től lehetővé válik az ország újranyitása. Továbbra is nagy hangsúlyt kap a tesztelés és a kontaktkutatás, valamint az átoltottság alacsonyabb szintje miatt fontos elem lesz a megelőző intézkedéseknek az úgynevezett 3G, az oltottság, gyógyultság, illetve a tesztelés. Ez azt jelenti, hogy a nyilvános helyek látogathatóságához vagy az kell, hogy valaki negatív tesztet mutasson fel, vagy megfelelő ideje be legyen oltva, vagy a betegségen átesettnek lehessen minősíteni az előző hat hónapban.

Nagyon védik a gyerekeket

Az iskolai oktatásban mindenesetre továbbra sem szeretnék a véletlenre bízni a járvány lassítását. Az iskolák első négy évfolyamában a hét minden napján lesz oktatás, viszont a gyerekeket hetente háromszor tesztelik antigén teszttel. A 10-14 éves korosztály már csak osztott rendben, két turnusban térhet vissza a jelenléti oktatásban.

Ez azt jelenti, hogy az osztályok fele hétfőn kedden, a másik fele szerdán és csütörtökön lesz benn, a többiek addig távoktatásban követik az órai fejleményeket. A jelenléti oktatás két napja mindig teszttel kezdődik. Ennek a korosztálynak már kötelező lesz az FFP2-es maszkok viselése, akárcsak a tanári karnak. A 14-18 éves korosztálynál hasonlóak a követelmények, az iskolák itt azonban már rugalmasabban járhatnak el.

Azt, hogy az elképesztően sok iskolai tesztnek lehet értelme, mutatja, hogy a végzős osztályok számára eddig is volt osztott jelenléti oktatás és az elmúlt hetekben így itt folyamatosan teszteltek, akárcsak azoknál a gyerekeknél, ahol a gyerekfelügyelet ellátatlansága miatt a tanulókra az iskolában felügyeltek és nem egy esetben találtak pozitív eseteket.

Ausztria-szerte összesen 1,55 millió gyorstesztet végeztek el az iskolákban az elmúlt héten, s ebből 1246 darab lett pozitív, igaz, ezek harmadát az automatikusan ezután elvégzendő PCR tesztek nem igazolták vissza.

Bár Ausztria az orosz és a kínai oltóanyagok hiányában jóval hátrébb áll a lakosság átoltottságában, mint Magyarország, az iskolák újranyitásánál tanúsított óvatos magatartást ez nem indokolná. Bécsben ugyanis több, mint 50 ezer oktatásban dolgozó kapta már meg legalább az első adag oltását - zömében az AstraZeneca oltóanyagából - március végéig, így valamilyen fokú védettséggel elvileg rendelkezik (Bécsben összesen 27 ezer tanár dolgozik az alsó és középfokú oktatásban).

A szokásos üzemre, azaz arra, hogy az osztályok ne osztottan, hanem egyben járjanak heti öt nap iskolába a tervek szeerint elsőként május 17-ével térnének vissza.

Aki akar, tesztelhet

Az oktatás megkezdése előtt mindenesetre Heinz Fassman oktatásügyi miniszter levélben kérte a szülőket, hogy ne csak az iskolai antigén tesztekre hagyatkozzanak, hanem vegyék igénybe a város által minden bécsi lakos számára biztosított heti négy gargarizálós ingyenes PCR (e mellet minden osztrák jogosult havi négy ingyenes antigén tesztre is).

Ennél a tesztmintákat mindenki egy vonalkóddal ellátott, élelmiszerüzletekben, háztartási boltokban átvehető tesztkészletből származó kémcsőben adhatja le az üzletekben, benzinkutaknál kihelyezett gyűjtőkbe, s az eredményt 24 órán belül megkapja telefonjára.

Ausztriában eddig már 30,48 millió tesztet végeztek el a járvány kezdete óta a fertőzöttek kiszűrése érdekében, míg Magyarországon ez a szám 5,25 millió. Ausztriában idén év eleje óta a koronavírussal 3833 ember hunyt el, míg Magyarországon 16 671. Közülük Ausztriában 90-en, Magyarországon 535-en nem élték meg a 45. születésnapjukat.